Til hovedinnhold

3D-printet øre har superhørsel

Kombinerer biologi og elektronikk til et «superorgan».

3D-printing kan brukes til lek og moro, men også til seriøse greier som helse og medisin. Tidligere har vi sett at en 83-åring fikk verdens første 3D-printede kjeve, og nå kommer enda et spennende produkt fra vitenskapens verden.

Forskere ved Princeton-universitetet i USA har nemlig klart å kombinere medisinsk 3D-printing med elektronikk, og et bionisk øre er resultatet. Det kunstige øret har en innebygd antenne, som gjør det i stand til å høre bedre enn mennesker.

Radio i øret

Å lage et øre med superhørsel er ikke bare-bare å få til, men forskerne fant ut at 3D-printing var midt i blinken for en slik oppgave. En 3D-printer bygger opp objekter lagvis, og på grunn av dette kunne forskerne enkelt blande mellom elektronikk og vev.

Det ferdige øret er bygd opp gradvis av bittesmå partikler av sølv, som utgjør antennen, og leggceller, som ble omdannet til brusk. Antennen i øret gjør det mulig for mottakeren å høre radiofrekvenser, samt andre områder som vanlige mennesker ikke har evne til.

Det virkelig imponerende er at forskerne fikk til alt dette via standard 3D-printing og elektronikkvarer, som alle i teorien har tilgang til. Med økt spesialisering og finjustering, for eksempel i et dedikert laboratorium, er det med andre ord mulig å få til enda bedre ører og lignende i framtiden.

Hva kan du ikke lage med en 3D-printer?
3D-printer skriver ut et helt hus »

(Kilder: Phys.org via DVICE)

Les også
Lar deg printe 3D-modeller i alle regnbuens farger
Les også
Her er verdens første 3D-printede våpen
Les også
En slik CV har du aldri sett før
Les også
Ønsker å forby 3D-printing av våpen
Les også
Disse brillene skal gjøre livet ditt bedre
Les også
Lyst på en 3D-modell av fosteret ditt?
annonse