Nyhet

Ett døgn med Windows Phone 8

Microsoft har gjort en kjempejobb, men det tok oss ikke mange minuttene å finne rom for forbedringer.

Ett snaut døgn er gått siden vi fikk HTCs Windows 8X i hendene. Det gir selvsagt ikke nok erfaring til at vi kan felle noen endelig dom over operativsystemet. Men samtidig er det nok til at vi har fått høstet våre første erfaringer med det som er den mest spesielle smartmobilen på markedet akkurat nå.

Kubisme

Designen på HTC Windows Phone 8X er inspirert av brukergrensesnittet på Windows Phone 8. Det betyr at den er rektangulær med nokså skarpe hjørner, omtrent som flisene som utgjør de grafiske elementene på startskjermen. Vil du lese mer om selve telefonen kan du se her hva vi skrev om HTC Windows Phone 8X. I denne omgang er det opplevelsen av det nye operativsystemet det dreier seg om.

Menyene som møter deg når du starter en telefon med Windows Phone 8 består av firkantede fliser i ulike størrelser. Disse kan du plassere hvor du vil på startskjermen din. I motsetning til iPhone og Android-mobiler, er det bare én startskjerm. Den kan du til gjengjeld gjøre så lang du vil, slik at du kan rulle deg nedover og finne stadig flere fliser.

Dynamisk innhold

Innholdet på flisene endrer seg.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det spesielle med disse flisene er at de ikke er bare er ikoner som fungerer som snarveier til underliggende programmer eller samlinger. Flisene kan inneholde oppdatert informasjon, og mange av dem har bevegelser som gjør at forsiden på telefonen stadig endrer seg. Det er det Microsoft kaller Live Tiles.

Men vent litt. Det var jo nettopp dette Microsoft lanserte med Windows 7 for to år siden?

Førsteinntrykket av grensesnittet er at dette er svært likt Windows Phone 7. Men det er gjort en del endringer. Den første du vil få øye på er at de store kvadratene som det er plass til to av i bredden, nå kan deles opp i fire mindre fliser. Flisene fyller hele skjermbredden – tidligere ble bare om lag to tredeler av skjermbredden utnyttet, mens resten ble liggende brakk. Du kan også selv endre størrelsen på flisene til ett av de tre formatene som nå er tilgjengelig.

Men disse endringene kan knapt kalles revolusjonerende.

Ny låseskjerm med mer informasjon

Låseskjermen på telefonen gir deg mer informasjon enn før. Du kan ha opp til fem apper med informasjon som er tilgjengelig uten at du låser opp telefonen.

Microsoft kaller dette apper for å vise hurtigstatus, og du velger selv hvilke fem du vil bruke fra innstillingsmenyen på telefonen.

Endelig kvitt Zune – erstattet av noe enda verre?

Venn deg til det. Denne PC-appen er ennå svært ustabil.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En nyhet vi er ganske sikker på at mange vil være glade for, er at du ikke lenger må bruke Zune for å kopiere filer til eller fra telefonens minne. Du kan synkronisere med iTunes, eller du kan laste ned «Windows Phone app for desktop», som er et iTunes-liknende program fra Microsoft. Sistnevnte er, som vi skal komme tilbake til, et mareritt.

Så heldigvis – du kan nå kopiere filene dine rett inn i minnet på telefonen. Ved tilkobling til PC dukker telefonen opp som en disk der du har tilgang til mappene Documents, Music, Pictures, Ringtones og Videos. Hit kan du kopiere eller flytte filer på samme måte som du ellers flytter innhold på PC-en.

Krasj, krasj, krasj

Under presentasjonen av Windows Phone 8 i går, hevdet Microsoft at det tok ca. 5 minutter å flytte Jessica Albas iTunes-bibliotek fra hennes iPhone til en Windows Phone 8. Hun må ha et innmari lite bibliotek. Vi brukte over en halvtime, før det krasjet og vi måtte starte feilsøking.

Biblioteket var riktig nok større enn de drøye 14 GB-ene som var tilgjengelig på telefonen, men selv etter å ha krysset vekk en drøss med album og redusert listen til 10 GB, så gikk det ikke lang tid før appen krasjet på nytt, og på nytt, og på nytt.

Nå er «Windows Phone app for desktop» bare i beta-versjon (tilgjengelig, men ikke helt ferdig utviklet). Når telefonen straks kommer i salg må vi kunne forvente at dette fungerer smertefritt.

Det er selvsagt flere andre ting som også gjør Windows Phone 8 til et bedre operativsystem en 7.5.

La barna klå

Skyv låseskjermen til side. Du låser ikke opp telefonen, bare et utvalg apper som barna kan bruke.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En av tingene vi kan nevne er «Barnehjørnet». Dette er en funksjon som gjør at barn kan bruke enkelte apper på telefonen uten at de behøver å låse opp telefonen. Hva de skal få tilgang til er det du som bestemmer. Trekk låseskjermen til siden, og barnehjørnet er aktivert.

Dette skal sørge for at poden ikke kommer i skade for å fikle seg inn i videobiblioteket ditt, slette filer eller facerape deg (gjøre dumme ting på Facebook i ditt navn).

Tomme rom

Foreløpig må du regne med å bli sittende alene på rommet ditt. Men hvor lenge?Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En annen funksjon vi liker er muligheten for å gruppere kontakter i ulike rom. Ved å invitere andre inn i rommet kan du dele kalender, bilder, notater og gruppechat uten at andre kontakter blir involvert. Sjekker du inn, kan resten av gruppen (rommet) også se hvor du er. Vårt forsøk på å opprette et nytt sted for innsjekking fungerte imidlertid ikke.

Du kan, i alle fall i teorien, invitere andre inn i rommet ditt, også brukere som ikke har Windows-mobil. De får en SMS med lenke til en nettside de kan bruke. Vi inviterte flere, både på iOS og Android. De fikk lenken, som sendte dem til en nettside med beskjed om at nettleserspråket ikke er støttet av tjenesten.

Xbox-tjenester på tvers av Windows-enheter

Telefonen fungerer som fjernkontroll til Xbox 360.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En annen ny tjeneste er streamingtjenesten Xbox Music Store. Denne kan du teste gratis i 30 dager. Det minner om tjenester som Spotify og Wimp, hvor du ved å betale et månedlig beløp kan spille så mye musikk du bare orker. For å bruke tjenesten må du registrere et kredittkort. Det gjelder selv om du bare skal prøve tjenesten gratis i 30 dager.

Bruker du Wimp fra før, kan du laste ned Wimp-app til din nye Windows Phone 8-mobil. En app for Spotify skal også være like om hjørnet.

Microsoft har i tillegg lansert tjenesten SmartGlass. Dette er en tjeneste som gjør at du kan spille musikk og filmer du har kjøpt i Microsofts tjenester på tvers av nettbrett, telefoner og Xbox. Vi synes nok det er litt kjipt at du må betale ekstra for å bli gullmedlem på Xbox Live for å få utnyttet tjenesten. Det er altså ikke nok å betale for musikkabonnementet.

De viktigste appene

Utvalget av apper begynner å bli bra.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

47 av de 50 mest populære applikasjonene for iOS og Android skal også være tilgjengelig for Windows Phone 8. Nå har vi ikke testet alle, men de vi har sett på er godt tilpasset grensesnittet i Windows Phone 8. Microsofts egen kartapplikasjon er også forbedret, og virker nå uten at du behøver å velge engelsk språk på telefonen. Kartene ser også langt bedre ut enn det Apple kunne vise til.

App-butikken er ikke like rikholdig som på Android og iOS. Det vil nok endre seg i takt med at Windows Phone 8 blir mer vanlig.

Den smarte funksjonen som skal la deg lese inn kjappe meldinger som konverteres til skriftlige huskelapper, virker ikke på norsk.

Meldinger

Det er ikke gjort så mye med meldingsapplikasjonene, men du har litt flere muligheter for å velge innhold til MMS (støtter også posisjon og kontakter), og du kan slette flere meldinger eller tråder på en enklere måte enn før.

Du kan også bytte bakgrunnsfarge på meldingene, så de blir mer behagelig å lese i mørke rom.

Vi har fortsatt troen

Selv om det er noe rusk i maskineriet, i form av manglende språkstøtte i enkelte tjenester, og at du må tegne ekstra abonnement for fritt å kunne bruke tjenestene på tvers av plattformer, så har vårt første døgn med Windows Phone 8 gått nokså knirkefritt. Telefonen fungerer bedre enn Windows 7.5-mobilene, og er bedre tilrettelagt for nettbaserte innholdstjenester som kan brukes på tvers av de ulike Microsoft-produktene med Windows 8.

Fremdeles er det bare noen få funksjoner som fungerer sømløst, men her er det potensiale for videreutvikling.

Bedre maskinvare og deling på nett

Kraftigere maskinvare skal gjøre Windows Phone 8 bedre rustet mot konkurrentene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Maskinvaren i de nye Windows-mobilene er langt kraftigere enn før, og ved å bruke skytjenesten SkyDrive kan du jobbe på flere maskiner, uten at du behøver å kopiere eller synkronisere.

Grunnen er at de ulike enhetene deler lagringsplassen på SkyDrive, slik at det i realiteten er den samme filen du jobber med, og ikke en kopi.

Smart nett-tilpasning

Mange av tjenestene forutsetter at du har tilgang til Internett, og er du redd for høye dataregninger bør du velge et abonnement som gir rimelig databruk. Microsoft har også lagt inn en funksjon i Windows Phone 8 som de kaller Data Sense. Denne skal sørge for at du får opp til 45 prosent mer ut av datapakken på abonnementet ditt.

Men tjenesten må støttes av operatøren din, og det gjør den foreløpig ikke i Norge.

Kritisk de nærmeste ukene

Oooops!Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Windows Phone 8 er et friskt pust med høy brukervennnlighet og et stort potensiale som foreløpig virker litt uforløst. Men vi har bare hatt telefonen i ett døgn. Så får tiden vise hva vi kan melde om når de første hundre dagene er gått. Det ville være trist for Microsoft, og skjebnesvangert for Nokia, om det skulle floppe nok en gang.

Les også
Ring med én hånd og surf med den andre
Les også
Samsung Ativ S (I8750): Samsungs Windows-flaggskip overbeviser
Les også
Feilen funnet, fikses straks
Les også
HTC Windows Phone 8X: Kul mobil med enkelte barnesykdommer
Les også
Doro PhoneEasy 612: Enklere mobil får du ikke
Les også
Novembermobilene er i anmarsj
Les også
Med denne skal HTC ta Samsung og Nokia
Les også
Essensielle apper til Windows Phone
Les også
Slik blir Windows Phone 8
annonse