Til hovedinnhold

Japans nye togrekord: 603 km/t

Saruno Hirobano, CC-BY-SA-3.0

I Norge ser man vanligvis på tog som en ganske koselig måte å reise på. Men det spørs kanskje hvor koselig det blir når man reiser med Japans maglev-tog.

Det har nemlig satt en ny fartsrekord, og oppnådde en hastighet på svimlende 603 kilometer i timen. Dette ble gjort på en eksperimentell bane i Yamanashi-distriktet.

Heldigvis, får en kanskje si, er det ikke planlagt at det skal gå raskere enn 505 kilometer i timen når det faktisk settes i drift.

Skal settes i drift i 2027

Det er en stund til vanlige japanere (og modige turister) får bruke maglev-toget. Banen som er under bygging er nemlig ikke ventet ferdig før 2027.

Japanerne har allerede temmelig raske tog. Den første lyntog-linjen kom i bruk så tidlig som i 1964, og på det raskeste kjører togene i 320 kilometer i timen.

Likevel blir det en betydelig hastighetsøkning når de nye maglev-togene settes i drift. Turen mellom hovedstaden Tokyo og storbyen Nagoya vil da ta cirka 40 minutter, mot 100 minutter i dag.

Verdens første kommersielle maglev-linje. Ikke akkurat noe lyntog. Foto: MaltaGC, CC-BY-SA3.0

Maglev-toget bruker ikke hjul, slik vanlige tog gjør. I stedet benytter det seg av en elektromagnetisk løftemekanisme, og svever like over skinnegangen. Dermed elimineres friksjonen vi vanligvis får mellom toghjulene og skinnene, og hastigheten kan gå kraftig opp.

Teknologien høres kanskje futuristisk ut, men den første kommersielle maglev-linjen ble faktisk åpnet så tidlig som i 1984, i Birmingham. Den fraktet passasjerer mellom flyplassen og jernbanestasjonen frem til den ble stengt i 1995.

I dag er maglev-tog i kommersiell drift i Japan, Sør-Korea og Kina.

Maglev-tog er raske, men hyperloop-tog er mye raskere
Neste år begynner de å bygge verdens første kommersielle hyperloop-bane

(Kilde: The Verge)

annonse