Viser reklame mens du taster

HTC råder kunder til å avinstallere irriterende oppdatering.

Fint lite er mer irriterende enn når autokorrekturen på mobilen går bananas, og før du rekker å legge merke til noe har du sendt en absurd tekstmelding ut i eteren. Men kanskje har en del HTC-brukere støtt på noe som er hakket mer irriterende de siste dagene; skjermtastatur som viser reklame mens du taster.

Reklamer for alt fra reisebyrå i Sverige, til øl og andre ting i andre markeder har dukket opp rett over tastene på folks HTC-mobiler.

Flere nettsteder melder om at tabben stammer fra en oppdatering av de kinesisk-utviklede TouchPal-tastaturene. En tastaturløsning som antakeligvis er den mest omfattende du kan støte på på en mobil i dag, komplett med egen appbutikk.

Men den nye Touch Pal-oppdateringen gjør altså tastaturet en smule mer proaktivt i hva det ønsker å selge deg.

Reklamene er heller ikke for tilbehør til tastaturet, de er for hva som helst som du kanskje kunne tenke deg å kjøpe. Én av de mange skjermdumpene fra tastaturproblemene viser at reisebyrået Trivago gjerne vil at du skal installere hotellsøkeappen deres, komplett med installér-knapp over tastaturet.

HTC: - Jobber med å rette feilen så fort som mulig

HTC selv anbefaler at man inntil videre avinstallerer alle oppdateringer til TouchPal-løsningen.

– Vi er i dialog om situasjonen med TouchPal nå. Inntil videre anbefaler vi brukerne å avinstallere oppdateringene, svarer Norden-sjef Lars Toft på spørsmål fra Tek.no.

Toft viser også til en uttalelse fra HTCs sentrale PR-avdeling:

– På grunn av en feil har noen HTC-kunder fått opp annonser på mobiltastaturene sine. Dette er absolutt ikke opplevelsen vi ønsker å gi, og vi jobber med å rette feilen, og få fjernet annonsene, så fort som mulig.

Uttalelsen er i og for seg den samme som HTC sentralt nylig gikk ut med på Twitter:

Slik fjerner du oppdateringene

TouchPal er i utgangspunktet en av de mest kommersielle tastaturopplevelsene man kan ha på en Android-telefon. Det har for eksempel lyst til at du skal dele det med venner, eller kjøpe tilleggspakker av ymse slag.

Om du bruker telefonen din med norsk språkoppsett er fremgangsmåten for å fjerne oppdateringene som følger:

  1. Innstillinger - tannhjulet i appmenyen eller nedtrekksmenyen
  2. Applikasjoner
  3. Alle apper/applikasjoner
  4. Bla gjennom listen til du finner TouchPal-navnet
  5. Velg appen og trykk på «avinstaller oppdateringer

I våre tester av HTC-telefoner er det TouchPal-tastaturet som ofte får mest kritikk, rett og slett fordi tastaturet er så gjennomkommersielt og digert. Det har flere funksjoner enn du noen gang kommer til å få bruk for, taster skifter størrelse og plass ved bytte mellom moduser og det holder i grunnen med én appbutikk på telefonen om ikke også programvarens minste bestanddeler, så som tastaturet, også skal ha hver sine.

Derfor benyttet vi også sjansen til å spørre HTC om det er aktuelt å gå tilbake til deres gamle tastaturløsning som pleide å være en del av Sense. Løsningen var helt egenutviklet og uten hverken reklamer eller tilhørende appbutikker å snuble seg rundt i.

– Jeg kjenner ikke til at det er aktuelt å gå tilbake til tastaturløsningen vi hadde før, avslutter Toft i HTC.

Les testen av HTC U11 - telefonen du kan klemme på »

Les også
Forskjellen på mobiltasting og PC-tasting er mindre enn du tror
Les også
HTC U11: HTC lykkes endelig – med en telefon du kan klemme på
Les også
Motorola Moto G5: Det er ganske utrolig hvor mye mobil du får for bare 2000 kroner
Les også
HTC U Ultra: Svært så lekkert fra HTC
Les også
HTC Desire 10 Lifestyle: Nei, dette har dere ikke dreisen på, HTC
annonse