Til hovedinnhold

– Det er slutt på «Radeon HD» fra AMD

Innfører nytt navnregime for skjermkortene.

Varg Aamo, Hardware.no

Brikkeprodusenten AMD har bestemt seg for å bytte ut navnoppsettet på sine grafikkort. Bokstavene «HD» er blitt overflødige og fjernes helt, mens resten av benevningen får en klarere oppdeling i klasse, generasjon og variant. Det nye navnregimet skal innføres fra og med neste generasjon Radeon-kort, for tiden kjent som «Volcanic Islands», og blir gjort kjent senere i høst. Dette melder nettstedet TechPowerUp.

Et eksempel på hva neste ATIs grafikkort kan bli hetende er «Radeon R9 280 X». Radeon blir da selve varemerket, mens R9 vil være klassen. R9 vil for øvrig også kun tildeles kort i toppklassen (som dagens 7900-serie), mens de svakere modellene får et tilsvarende lavere R-nummer.

Neste tall i rekken skal peke til generasjon, noe som i vårt eksempel med R9 280 X vil si 2. generasjon. Deretter følger to sifre som forteller hvilken variant dette er av kortet. Et fullspekket kort vil kunne få «80»-tallet, mens varianter med mindre muskler vil bli lavere, eksempelvis 70 eller 50.

Helt til slutt vil spesielle kort også få en bokstav til slutt. «X» kan for eksempel bety at det dreier seg om den absolutte toppmodellen.

Ny start

Hvorvidt AMDs nye navngivingsplaner faktisk vil være til hjelp, eller bare vil bidra til å forvirre fremtidige kunder, gjenstår å se. Men det gir en mulighet for ny start, og hviler da på det at AMD faktisk klarer å holde seg selv i skinnet. De forskjellige skjermkort-modellene må få betegnelser som gjenspeiler den faktiske ytelsen, ellers går det fort i surr for de fleste.

At et selskap bytter på etablerte navnrutiner er i hvert fall ikke noe nytt. Her kan vi nevne harddiskprodusenten Seagate, som tidligere i år kastet det ærverdige «Barracuda»-navnet på båten. Hvorvidt dette faktisk har hjulpet, er et annet spørsmål.

Et annet selskap er Sony, som med sin totale omlegging av bærbarporteføljen er et eksempel på at det går an å rydde mer enn å rote.

AMD selger bra:
– AMD er den store grafikkort-vinneren >>>

Kilde: TechPowerUp

Mer om
annonse