Tek.no

Nyhet

Endelig slipper Panasonic sin første 4K-TV

Men er det verd ventetiden?

Panasonic
6 Sept 2013 16:31

Som de fleste sikkert har fått med seg har TV-produsentene lansert 4K-modeller på løpende bånd den siste tiden, men Panasonic har dristig nok ventet helt til nå.

Det var kanskje et smart trekk, for nå påstår Panasonic at de er aller først ute med å lansere en 4K-TV med innebygd støtte for den nye HDMI 2.0-standarden, som nettopp ble offifielt kunngjort.

Foto: Panasonic

65-tommers superoppløsning

Panasonics 4K-debut heter Viera WT600, er på voksne 65 tommer, og blir altså i stand til å overføre video med oppløsning på 3840 x 2160 piksler med en frekvens på 60 bilder per sekund. Det gir på sett og vis grunnlag for å kalle modellen den første «fullverdige» 4K-TV-en på markedet.

Panasonic har imidlertid gjort seg flid med å klargjøre modellen for 4K-innhold på andre måter også. For eksempel blir TV-en ifølge selskapet den første med innebygd 4K-dekoder(MPEG4) som skal gjøre det mulig med høykvalitets avspilling av 4K-innhold via både USB, SD-kort og Internett.

TV-en kommer dessuten med DisplayPort 1.2a-inngang, som gjør at du kan spille av 4K-innhold fra PC-er og kameraer, også med 60 bilder i sekundet.

For innhold med lavere enn 4K-oppløsning, som TV-en utvilsomt også vil bli brukt til, har Panasonic utstyrt modellen med en oppskaleringsteknologi de kaller «4K Fine Remaster Engine». Selskapet påstår denne vil heve den opplevde kvaliteten på bildene til noe i nærheten av ekte 4K-oppløsning, noe som jo gjenstår å se.

Foto: Panasonic

Lekker

WT600 har i tillegg såkalt baklysskanning på 2400 Hz, noe som skal hjelpe betraktelig på skarpheten under raske bevegelser i bildet, og den er også utstyrt med en bildebehandlingsfunksjon som visstnok kan presse oppdateringsfrekvensen helt opp til 120 Hz.

Når det gjelder designet er det ikke så mye å utsette på TV-en utfra bildene å dømme. Panasonics nye vidunder er unektelig en pen sak, med et minimalistisk preg og tynn metallramme rundt panelet.

Fremdeles må vi selvsagt vente på innhold i 4K, men Panasonics nye TV er i alle fall klar for fremtiden. Den slippes i oktober og er foreløpig oppgitt med en veiledende utsalgspris på 6000 dollar i USA, noe som raskt kan bety i underkant av 50 000 kroner her på berget. Når den blir tilgjengelig i Norge er imidlertid ikke kjent.

4K-TV-ene raser ut på markedet i høyt tempo:
Nå slipper LG to modeller i Norge »

(Kilder: Panasonic, via Engadget)

Les også
Panasonic TX-L65WT600: Sortnivåets nye fyrste
Les også
Slipper svær 4K-TV – til «bare» 20 000 kroner
Les også
– Dette er årets beste TV
Les også
Philips kommer med 4KTV
Les også
Dette er alle TV-ene Panasonic slipper i år
Les også
Europa får verdens første 4K-kanal
Les også
Sony ønsker 4K-standard
annonse

Les også