Til hovedinnhold

Hevder Oculus Rift kan helbrede skjeling

Én av ti nordmenn kan ikke se 3D – denne metoden kan hjelpe.

VR-brillene Oculus Rift tok av i interesse for alvor under årets CES-messe i Las Vegas, og nå viser det seg at teknologien kanskje kan brukes til å hjelpe personer som sliter med skjeling – det melder i alle fall Engadget.

Ved hjelp av spillet Diplopia, en bevegelsessensor og Oculus Rift, kan du nå trene opp hjernen din til å hente informasjon fra begge øynene og få tilbake samsynet igjen. Nederst i artikkelen kan du se en video av hvordan Diplopia fungerer i praksis.

Forskjellig kontrast og informasjon til øynene

Det er James Blaha som står bak utviklingen av det nye spillet, hvor du bruker Oculus Rift kombinert med Leap Motion, en enhet som fanger opp bevegelsene fra hendene dine, til å løse oppgaver i spillet Diplopia. I spillet må hjernen din må kombinere informasjon fra begge øynene for å skape en helhet for å kunne få poeng.

Oculus Rift-brillene består kort fortalt av en stor skjerm som viser to bilder samtidig via et par linser: Ett til hvert øye. For å få hjernen til å klare å samle informasjonen fra begge øynene riktig, sender Diplopia to bilder med ulik kontrast, samtidig som de to bildene inneholder ulike informasjonsdeler av spillet. Dette tvinger hjernen til å samle sammen informasjonen til et komplett inntrykk, hevder mannen bak spillet. Ved å trene med dette spillet kan det derfor være mulig å få tilbake samsynet.

– Én av ti kan ikke se 3D

Det finnes ingen god oversikt over hvor mange som har synsproblemer i Norge, men da vi undersøkte dette for et par år siden i forbindelse med at 3D-TVer var i ferd med å komme på markedet, viste det seg at det var grunn til å anta at hele ti prosent av landets befolkning har problemer med å se 3D.

– En regner med at 3-5 prosent av befolkningen skjeler. Hvis du legger til de som har syn bare på ett øye og de som «sliter» med samsynet i større og mindre grad og av ulik årsak – disse finnes det ikke gode statistikker for – kan det godt tenkes at 10 prosent er et godt anslag på mennesker som vil ha problemer med å nyttiggjøre seg 3D-TV, forklarte Bjørn Westerfell, fagsjef i Norges Optikerforbund til Hardware.no den gang.

Koster deg 120 kroner

Ønsker du deg et eksemplar av Diplopia, må du ut med 20 dollar, eller rundt 120 norske kroner. Ifølge Engagdet er det også mulig å kjøpe spillet kombinert med Oculus Rift-brillene, til en samlet sum av 400 dollar, eller rundt 2400 norske kroner.

Så vidt Hardware.no bekjent foreligger det ingen medisinske bevis for at dette spillet virkelig hjelper personer til å se 3D, men det er unektelig en spennende teori å følge i tiden fremover.

Viste du at du kan bruke 3D til å spille to fullskjermer på samme TV?
Her kan du lese testen vår om hvordan det fungerte »

(Kilde: Engadget)

annonse