Tek.no

Nyhet

Seagates nye lagringsdisk får en veldig hyggelig pris

Seagate Archive HDD gjør det rimeligere å være storkar.

Seagate / Shutterstock
Vegar Jansen
12 Des 2014 13:13

Harddiskprodusenten Seagate er på trappene med en ny harddiskserie kalt Seagate Archive HDD. Den er i første omgang myntet på leverandører av skytjenester og andre bedrifter med store datalagringsbehov, men vi kan godt se for oss at disse harddiskene også fint kan kunne finne veien til entusiastiske hjemmebrukere.

Grunnen til antagelsene våre er prisen, som er ganske så gunstig. Ifølge Prisguide vil faktisk en Archive-disk med 8 terabyte kapasitet ligge på samme nivå som dagens billigste harddisk på seks terabyte.

Seagate Archive vil i tillegg komme i kapasiteter på fem og seks terabyte.

Ikke noe fartsmonster

Foto: Seagate

Den nye diskserien har fokus på pris, pålitelighet og strømforbruk, så noe fartsmonster er det ikke snakk om. Platene roterer med en hastighet på 5900 runder per minutt, har 128 MB buffer (cache) og en gjennomsnittlig sekvensiell lese-/skrivehastighet på 150 megabyte i sekundet. Grensesnittet er SATA 6 GB/s.

De kommer med tre års garanti og har MTBF (mean time between failures – gjennomsnittlig tid mellom feil) på anstendige 800 000 timer.

For ekstra sikkerhet er det også mulig å gå for modellene som kalles Archive HDD Seagate Secure. Disse har innebygd kryptering.

Tanken bak Archive-serien er at disse harddiskene i hovedsak skal brukes som et «kaldt lager», altså for å oppbevare data som hentes ut av og til ved behov. Den er altså ikke ment for å jobbes direkte mot i særlig grad, og er ikke lagd for de største kontinuerlige belastningene.

Men vi tipper den vil gjøre en fin jobb som en sekundær lagringsdisk i en vanlig PC, og fint kan ta jobben som ekstern harddisk eller backup-/lagringsdisk i hjemmeserveren.

«Taksteinlagring»

Seagate Archive HDD benytter seg av SMR-teknologien for å få plass til 1,33 terabyte per magnetplate. SMR står for Shingled Magnetic Recording, og uttrykket hentes fra «roof shingles» – eller takstein på godt norsk. Akkurat slik takstein til dels overlapper hverandre, bruker SMR det samme prinsippet til å pakke datasporene enda tettere sammen.

Slik fungerer SMR »

SMR er også den teknologien Western Digital-eide Hitachi benytter i sin annonserte harddisk på hele 10 terabyte. Men med tanke på at Hitachis modell også krever bruk av helium, vil den nok ligge i et annet prissegment.

Seagate Archive HDD er ennå ikke på lager, men prisene har begynt å dukke opp i nettbutikkene. Hvor du får de billigst, finner du hos vår Prisguide-tjeneste.

Liten, men stor:
TEST: Fire terabyte lagring i skjortelommen >>>

(Kilde: ExtremeTech)

Les også
Testet 35 000 harddisker – dårligste døde etter 6 mnd
Les også
Hitachi kommer med harddisk på 10 terabyte
Les også
Seagate Central: Stødig og skyvennlig liten NAS
Les også
NAS-harddisker: Duell: Denne harddisken er best for NAS-en din
Les også
Ny teknologi skriver data slik man legger takstein
annonse

Les også