Til hovedinnhold

5 ting vi gleder oss til i Microsofts Spartan-nettleser

Internet Explorer-dödaren har mye å by på.

Den neste versjonen av Windows vil være et nytt og viktig kapittel for Microsoft. Oppdateringen skal være så stor at de hopper over et helt versjonnummer, fra Windows 8 til Windows 10.

Les om Microsofts neste operativsystemet:
7 ting du bør vite om Windows 10 »

Men i tillegg til et nytt operativsystem er det også på tide med en splitter ny nettleser. Internet Explorer vil dø ut i 2015, og erstattes av en nettleser med kodenavnet Spartan.

Nå har to nettsteder, The Verge og ZDNet, fått vite litt mer om hva vi kan vente i den nye nettleseren.

Her er de fem viktigste nyhetene:

1. Microsoft begynner fra grunnen av

Farvel, Internet Explorer!

Det aller viktigste poenget er visst at den nye nettleseren ikke vil ha noen kobling til dagens forhatte Internet Explorer. Nettleseren har blitt bygget opp på nytt fra bunnen av, og vil ligne mer på en minimalistisk versjon av dagens to største Internet Explorer-konkurrenter: Firefox og Chrome.

Internet Explorer vil imidlertid ikke forsvinne helt. Når Windows 10 kommer til høsten vil det være to nettlesere installert på forhånd, Spartan og Internet Explorer, skriver ZDNet.

Spartan vil være hovednettleseren, og slik vi har forstått det vil IE bare være inkludert for å sikre bakoverkompatibiliteten. La oss krysse fingrene for at den gamle nettleseren er godt skjult.

2. Spartan vil la deg gruppere faner

Opera kaller en lignende funksjon «Tab stacking».

Det kan virke som Microsoft har lært av konkurrentene sine, og «låner» flere av de beste funksjonene de har å by på. The Verge skriver for eksempel at Spartan vil ha støtte for gruppefaner, slik at du kan ha en gruppe for «jobb», en for «fritid» og en tredje for «spill og moro».

Veldig nyttig, men ikke helt grensesprengende. Dette er tross alt en funksjon den norske nettleseren Opera har vist frem tidligere.

3. Du skal kunne tegne i nettsider, og dele notater med venner

Slike nedtaggede nettsider kan du sende til vennene dine. Nyttig?

Ettersom Spartan vil være en nettleser for både nettbrett, mobil og PC, er det kanskje ikke så rart at Microsoft satser på en del funksjonalitet basert på berøring og bruk av penn.

I den nye nettleseren skal du kunne skrive notater og sirkle rundt innhold på en nettside, og raskt og enkelt kunne sende den nedklussede nettsiden til en venn. Microsoft vil automatisk lagre din versjon av nettsiden i skytjenesten OneDrive, som vennene dine får en lenke til, i stedet for originalkilden.

4. Cortana blir en del av nettleseren

Cortana er Microsofts vittige taleassistent.

Cortana ble først introdusert i Windows Phone, og var Microsofts svar på Apples taleassistent Siri. Nå skal Cortana også inkluderes i den kommende nettleseren, skriver The Verge.

Detaljene er få, og det er fortsatt ikke helt klart hvordan taleassitenten skal implementeres. Så langt virker det i hvert fall ikke som at Microsoft forventer at du skal sitte og snakke til nettleseren din for å kunne surfe. I stedet vil Cortana sannsynligvis brukes som en smart søkeassistent. Du skal for eksempel kunne be Cortana om å holde følge med en bestemt flyreise, så vil nettleseren holde deg fortløpende oppdatert hvis det skjer noen endringer.

5. Spartan skal være... spartansk

Helt siden Windows 8 kom på banen har Microsoft vært glade i sterke kontraster og rene linjer.

Microsoft jobber angivelig med å gjøre designet til den nye nettleseren så enkelt og minimalistisk som mulig. Designet skal være omtrent likt på tvers av alle plattformer, noe som gjør at det er lite plass til overs for ekstra knapper og menyer.

The Verge skriver også at Microsoft skal ha vurdert å ha støtte for brukerbestemte temaer og fargevalg, men bestemte seg etterhvert for å ikke inkludere det.

Microsoft holder et Windows 10-arrangement den 21. januar, hvor det er ventet at de vil røpe flere detaljer rundt Spartan-nettleseren. Så langt har de ikke uttalt seg offisielt om nettleseren, og det meste har kommet fra lekkede dokumenter og rykter.

Hvilken funksjon i nettleseren bruker du mest? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Det nye året bringer mange gladnyheter:
2015 kan bli døden for Internet Explorer »

(Kilde: The Verge, ZDNet)

annonse