Til hovedinnhold

Dette er Windows 10-testerne misfornøyde med

Microsoft overstrømmes med tilbakemeldinger.

Det er nå tre uker siden den første prøveversjonen av Windows 10 ble tilgjengelig for de som ønsket å teste det ut. Microsoft gikk tidlig ut og ba om å få tilbakemelding fra testerne, og det har ikke stått på engasjementet fra den kanten. Allerede har flere titalls tusen Windows 10-testere vært innom Microsofts eget nettsted for å stemme opp hvilke funksjoner de savner i det nye OS-et, samt for å fortelle hva som burde bli bedre.

Clover gir deg faner i Windows 8.Foto: EIJE Technology

1 – Gi oss faner

Det testbrukerne roper aller høyest om for øyeblikket er støtte for faner i Windows Utforsker. Faner har vi hatt i nettleserne våre i flere år, og hvem kunne vel tenke seg å gå tilbake til tiden hvor man måtte åpne et nytt vindu for hver nye nettside? De konkurrerende operativsystemene OS X og Ubuntu har hatt muligheten for faner en stund allerede.

2 – Gjør oppgraderingen gratis

Tidligere har Microsoft tatt en ganske så stiv pris for nye operativsystemer. For noen år siden gjorde imidlertid Apple noe som la betydelig press på dem da de like så godt ga bort oppgraderingene sine uten å ta et rødt øre for det. Dagene er kanskje talte for å ta seg betalt for OS-oppgraderinger, for Windows 10-testbrukerne har gitt Microsoft klar tilbakemelding på at de forventer å kunne la lommeboka bli liggende trygt i lomma mens de oppgraderer fra Windows 8.

3 – Samle driverne

Windows-brukere har aldri vært borskjemte når det kommer til drivere. Om nettverkskortet ikke fungerer som det skal, kan vi først sjekke Windows Update for nye versjoner av driverprogramvaren. Deretter kan vi prøve den medfølgende CD-en på nytt, eller gå på driversafari på Internett. Sistnevnte er kanskje mest naturlig i dag, men så spørs det jo om driveren du trenger finnes på PC-leverandørens hjemmesider, om du må lete opp hjemmesiden til produsenten av nettverkskortet, eller om det kanskje er tredjeparts nedlastingssider som huser løsningen.

I Windows 10, som sannsynligvis lanseres i 2015, vil vi ha alle drivere samlet på ett sted, nemlig i Windows Update. Ikke spredt hos HP, Lenovo, Intel, Nvidia og alle de andre maskinvareprodusentene.

PC-innstillinger er ingen fullgod erstatter for kontrollpanelet i dag.

4 – Bruk enten PC-innstillinger eller kontrollpanelet

Med Windows 8 introduserte Microsoft PC-innstillinger i Charms-menyen. PC-innstillingene byr på raske fingervennlige snarveier til mange av innstillingene du også kan nå via det tradisjonelle kontrollpanelet. Windows 10-testbrukerne er imidlertid lei av å bare komme halvveis i mål i PC-innstillingene. Hvorfor må en for eksempel inn i PC-innstillingene for å glemme et nettverk, for så å se mot kontrollpanelet for å endre nettverksinnstillingene, spør de seg. Her forventes det tydelig at Microsoft snart bestemmer seg. Samle alt på ett sted, eller gi like muligheter fra begge inngangsportene, er tilbakemeldingene.

5 – Forbedre filkomprimeringsstøtten

Det tok sin tid, men støtte for .zip-filer kom etter hvert som standard i Windows. .Zip er likevel ikke den eneste populære komprimeringsalgoritmen Windows-brukere benytter seg av, og nå ønskes flere implementert. Det spørs likevel om utviklerne av .rar, .7zip og bz2-formatet ønsker å gå med på å la Microsoft legge til støtte for teknologiene deres sånn uten videre. Her må de i så fall åpne lommeboka på vidt gap.

6 – Kvitt dere med gamle ikoner

Med hver Windows-versjon redesigner Microsoft ikonene du treffer på i deres Utforsker, på skrivebordet, i kontrollpanelet og så videre. Du skal imidlertid ikke bevege deg så altfor langt ned selv i deres nye Windows 10 før du møter på det som kan kalles gufs fra fjern fortid. Plutselig, blant moderne flate ikoner, står du fremfor lavoppløste ikoner fra Windows 3.1-tiden eller et sukkertøyfarget et fra Windows XP-æraen. Dette står til sterk kontrast med Apples operativsystem, hvor det visuelle alltid står i førersetet. Nå er det på tide at Microsoft tar en skikkelig gjennomgang av ikonene sine slik at Windows 10 får et mer helhetlig inntrykk enn sine forgjengere.

Enkelte ikoner nekter å dø:
Men det er en god grunn til at de fortsatt lever (Ekstra) »

Notatblokken er enkel. Litt for enkel mener mange.

7 – Gi oss en bedre notatblokk

Notatblokken er ett av programmene Microsoft ikke har sjenket en tanke i de siste operativsystemene sine. Supert, mener enkelte, mens mange har måtte se seg om etter alternativer som Notepad++ for å få gjort noe produktivt. Nå har handlingens time kommet, mener Windows 10-testbrukerne, som savner det ene etter det andre. Faner, bedre angre-funksjon, linjeteller og støtte for visning av syntaks når man koder i ulike programmeringsspråk står alle høyt på ønskelisten.

Aero-gensesnittet er dypt savnet blant Windows 10-testerne.

8 – Gi oss Windows 7-temaet tilbake

Mens Windows 8 var i beta-versjon holdt Microsoft fast på deres Aero-grensesnitt som de introduserte med Windows Vista og forfinet ytterligere i Windows 7. Da den endelige versjonen av Windows 8 nådde butikkene var likevel den glassaktige effekten sporløst forsvunnet. Det kan ha vært på grunn av at spesialeffekten krevde en del ressurser og tømte bærbare datamaskiner for batteri, men som Windows 10-testbrukerne påpeker: Mange PC-brukere sitter på stasjonære spill-beist med både minne og grafikkrefter nok til å drive denne pynten, og hvorfor ikke gi dem muligheten?

9 – Tilpasset påloggingsskjerm

I Windows 7 kunne en velge sin egen bakgrunn på påloggingsskjermen, sammen med profilbildet ditt. I Windows 8 ble denne skjermen kjedelig og ensfarget, og i Windows 10 ønskes muligheten til å sprite opp denne igjen. Mens vi er inne på det estetiske, ønsker mange også at Microsoft tenker litt igjennom hvordan oppstartsskjermen ser ut. Kanskje de ville anbefalt Microsoft å bruke kreftene på noe nyttigere om de hadde operativsystemet på en kjapp SSD. Da ser du tross alt oppstartsskjermen bare som et blaff når du en sjelden gang starter opp Windows.

10 – Frigjør startmenyen

Med Windows 10 får vi endelig startmenyen tilbake i en form som er mer brukervennlig for skrivebordsbrukere. Den er imidlertid ikke så fri som den var i Windows 7-dagene, for i betaen er det slettes ikke fritt frem for å klistre hva du vil på den. Å klistre opp en snarvei til en fil du bruker ofte er for eksempel helt fånyttes. En startmeny som ikke er så kresen er dermed ønsket fra betatesterne.

Vil ikke gå i Windows 8-fella

Windows 10 er etterfølgeren til Windows 8.1, og skal etter planen ikke lanseres før om vel ett år. Hele poenget med å gi entusiaster så vel som bedrifter muligheten til å teste den nye utgaven tidlig er å luke bort så mange feil og mangler som mulig før lansering. I tillegg ønsker selskapet å unngå å gå i samme fellen som med Windows 8, da de brukte store ressurser på å utvikle funksjoner svært få ville ha. Det gjenstår selvsagt likevel å se om noen av de ønskede funksjonene faktisk blir implementert eller ei.

Hvilke endringer ønsker dere Microsoft får på plass i Windows 10? Fortell gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Windows 10 ligner på åtteren:
Likevel er det mye som er nytt »

(Kilder: Microsoft, Windows Supersite)

annonse