– Tenkende maskiner er en trussel mot vår eksistens
Stephen Hawking advarer mot utviklingen av kunstig intelligens.
I et intervju til britiske BBC avslører Stephen Hawking at han er meget skeptisk til utviklingen av kunstig intelligens, og at maskiner som kan tenke selv i fremtiden vil være en trussel for menneskets eksistens.
Den ALS-rammede professoren er regnet som en av de smarteste nålevende menneskene, og er selv helt avhengig av maskiner for å kunne kommunisere med omverden. Den siste tiden har han fått oppgradert sitt system med hjelp fra blant annet Intel – men én ting ville han ikke endre.
Kunstig intelligens er nytting nå, men..
Per i dag er Hawking fornøyd med hvordan kunstig intelligens fungerer, men sender likevel et skremselsskudd til de som jobber for å gjøre maskiner enda smartere.
– Utviklingen av komplett kunstig intelligens kan bli slutten på menneskeheten, forklarer han.
Han peker på at faren vil oppstå den dagen maskinene får høyere intelligens enn mennesket, og på den måten, etter hans mening, vil gjøre endringer og forbedringer for å øke forspranget til mennesker.
– Den kan fornye seg selv, og re-designe seg selv i et økende tempo, sier han.
– Mennesker, som er begrenset av langsom biologisk evolusjon, kan ikke konkurrere, og vil bli erstattet, forteller han.
Delte meninger om kunstig intelligens
Professoren er ikke den eneste som misliker tanken på at maskiner skal ha høy intelligens i fremtiden. Grunnleggeren bak den elektriske bilen Tesla, Elon Musk, gikk tidligere i år ut og så at nettopp kunstig intelligens ville være en trussel for mennesket allerede om fem år.
Likevel er ikke alle like redde for at maskiner skal ta over for mennesket. Tidligere toppsjef i Microsoft, Steve Ballmer, tror at teknologien vil by på en helt ny æra innen informasjons- og datavitenskap.
Er likevel avhengig av kunstig intelligens
Den kjente professoren lider selv av ALS, en uhelbredelig sykdom som har gjort at han blant annet ikke kan snakke selv. Likevel skriver han bøker og holder foredrag fra sin spesialbygde rullestol, som nå har gjennomgått en overhaling.
I et samarbeid med Intel og Swiftkey har rullestolen fått et mer moderne system for å forutse hvilke ord han kommer til å bruke, og ved hjelp av dette gjøre det raskere å uttrykke seg via maskinen.
Likevel ville ikke Hawking modernisere alle delene på rullestolen sin. Stemmen som brukes til å si ordene han staver frem via maskiner forblir nemlig urørt.
– Stemmen har blitt et varemerke for meg, og jeg vil ikke endre den for en klarere stemme med britisk aksent. Jeg blir fortalt at barn som trenger tilsvarende system ønsker seg den samme stemmen jeg bruker, påpeker han.
Vi dro til Japan for å møte en av verdens fremste robotforskere:
Nei, dette er ikke et menneske (Ekstra) »
(Kilde: BBC)