Nyhet

– Harddisken din kan være kapret

Kaspersky hevder statshackere kan se alle filene dine.

I en ny rapport fra Kaspersky Lab har det russiske sikkerhetsselskapet funnet en ny svakhet som gjør at spioner kan legge inn skadevare på harddisken din. Mye kan tyde på at det er amerikanske NSA som står bak metoden, og gjør at de i prinsippet kan overvåke en hvilken som helst PC, melder Reuters.

Denne måten å spionere på skal være meget vanskelig å oppdage ifølge det russiske selskapet, samtidig som skadevaren som legges inn på disken blant annet overlever formateringer.

Gjelder mange produsenter

Videre viser rapporten til at skadevaren kan legges inn på disker til de aller fleste produsentene i verden. Blant annet skal harddisker fra Western Digital, Seagate, Maxtor, Toshiba og Hitachi være sårbare for angrep.

Det spekuleres i om det er NSA som står bak måten å infisere harddiskene, og Costin Raiu, forsker ved Kaspersky Lab, sier i et intervju at de som eventuelt står bak den skadelige metoden må ha hatt direkte tilgang til den properitere kildekoden til harddiskene.

Han mener det ikke er noen mulighet for noen å kunne overskrive operativsystemet til harddisker på denne måten kun basert på offentlig kjent informasjon.

På spørsmål fra Reuters benekter Western Digital for å ha delt sensitiv informasjon med for eksempel NSA, mens de andre produsentene ikke har kommentert spørsmålet.

NSA på sin side har heller ikke ønsket å kommentere saken.

Funnet i flere land

Ifølge Kaspersky gir funnet spionene mulighet til å overvåke en hvilken som helst maskin, og de har funnet skadevaren i over 30 forskjellige land, som for eksempel Iran, Russland, Pakistan, Afghanistan, Kina, Mali, Syria og Jemen.

Funnene viser at maskiner tilhørende statelige instanser, militære, telekommunikasjonsbedrifter, banker, strømleverandører, media og islamske aktivister er blant målene som har blitt spionert på.

Kaspersky Lab har ikke bekreftet hvem som står bak den nye skadevaren, men sier at den er nære koblet mot Stuxnet, et av NSAs nettvåpen som ble brukt i angrepet mot Iran.

– Galskap å legge fra seg en usikret laptop
Les vårt intervju med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (Ekstra) »

Kilde: (Kaspersky Lab, Reuters, TheVerge, Business Insider)

Les også
Ny regel kan gi USA mulighet til å fjernransake datamaskiner i hele verden
Les også
Ny skadevare truer Apple-produkter
Les også
USA hacket Huawei
Les også
NSA trapper opp overvåkningen
annonse