Til hovedinnhold

Ballmer: – Det er kunstig intelligens som er fremtiden

Den tidligere Microsoft-toppsjefen føler seg sikker på hva som er det neste store.

imagemaker/Shutterstock.com

Innen IT-teknologi er kanskje kunstig intelligens det området hvor den mest spennende utviklingen skjer, selv om forskningen på dette feltet ennå ikke har resultert i de futuristiske løsningene for forbrukere man gjerne forbinder med slik teknologi.

Flere av de store IT-aktørene har imidlertid satset hardt på utvikling av kunstig intelligens, blant andre Google, IBM og Facebook. Også Microsoft vil ha en finger med i spillet, og jobber for eksempel med avanserte data-assistenter og et ambisiøst prosjekt kalt «Project Adam», som er et slags gedigent nettverk av virtuelle hjerneceller med 2 milliarder nerveforbindelser.

– Blir det neste store

Skal vi tro spådommene til den forrige Microsoft-toppsjefen Steve Ballmer vil satsingen på slik teknologi trappes enda mer opp i de kommende årene. Som Computerworld melder mener Ballmer nemlig at maskinlæring, som er et sentralt element innen kunstig intelligens, vil bli det neste store i IT-verdenen.

Ballmer kom med uttalelsen under en tale i forbindelse med en stor donasjon han nylig ga til IT-fakultetet ved det prestisjetunge Harvard-universitetet, hvor Ballmer tidligere studerte.

– Jeg tror maskinlæring er begynnelsen på en spennende, ny æra innen informasjons- og datavitenskap. Det er en helt ny verden hvor evnen til å forstå virkeligheten og mennesker og til å dra konklusjoner vil bli virkelig bermerkelsesverdig. Det er en fundamentalt annerledes måte å drive med datavitenskap på, sa Ballmer.

Har maksinlæringsprosjekt på gang

Den tidligere Microsoft-sjefen nevnte spesielt muligheten til å utvikle algoritmer som setter datamaskiner i stand til å gjenkjenne mønstre og adferd i store mengder data.

Det er for øvrig nettopp dette Microsofts Project Adam er bygget for. Dette systemet kan «lære» på egen hånd ved å bli matet med store mengder visuelle data, for deretter å bruke denne kunnskapen til å gjenkjenne et stort antall objekter med svært høy presisjon.

Project Adam-teknologien er også svært skalérbar, noe som betyr at teknologien potensielt kan bli uhyre avansert på lang sikt, og muligens kombineres med for eksempel robotteknologi.

IBM er en tungvekter innen kunstig intelligens: Nå trapper de opp satsingen på sin «Watson»-maskin »

annonse