Tek.no

Nyhet

AMD og ARM går sammen

Skal øke sikkerheten og sloss mot Intel.

Hardware.no
14 Juni 2012 13:24
annonse

Verden står ikke til påske. For ikke mange dagene siden ble det kjent at Intel starter produksjon av en ARM-brikke, og nå har rivalen AMD kunngjort at de inngår et samarbeid med ARM. Hensikten er å få tilgang til ARMs såkalte TrustZone-teknologi, som byr på bedre sikkerhet.

Amerikanske AMD planlegger å tilføye en ARM-prosessor til sitt brikkesett sammen med egen prosessor og grafikkprosessor (APU). Den ARM-baserte kjernen vil hovedsakelig jobbe for å bedre sikkerhetstiltak, deriblant for betalingsmetoder over Internett.

Analytikere sier at dette kan være begynnelsen på et viktig samarbeid, skriver BBC.

Ekstra sikkerhet i kjernen

Ifølge planen skal AMD smette inn en Cortex-A5-prosessor fra ARM på sine brikker. Disse er ment for det AMD hevder vil være «supertynne» bærbare datamaskiner fra og med neste år. Deretter skal ARM-prosessoren bli utvidet til andre PC-er og etter hvert også til servere.

annonse

Strategien åpner for at programvareutviklere for PC-er får tilgang til ARMs TrustZone-teknologi. En av de sentrale egenskapene ved denne sikkerhetsteknologien er at den bare tillater godkjent programvare å kjøre i den ekstra kjernen, slik at det blir vanskeligere for hackere og virus å forstyrre prosesser.

Mulige bruksområder kan være et forbedret godkjennelsessystem for mobilbanker, antivirusprogramvare som selv er usårbar mot angrep og forsterket DRM-programvare mot ulovlig fildeling.

Isolert miljø

– Den kjører koden i et isolert miljø som er godt beskyttet mot det større x86-miljøet, forteller AMDs informasjonssjef Mike Wolfe til BBC.

Ved å redusere antall kodelinjer sikkerhetsfunksjonene er avhengige av, og begrense dem til et lukket miljø med bestemte egenskaper, håper AMD å minske risikoen for at inntrengere kan utnytte svakheter og feil.

Vil ikke finne opp hjulet på nytt

ARM tilbyr allerede TrustZone til utviklere av apper for nettbrett og smarttelefoner som bruker brikkesystemet deres, men samarbeidet med AMD leder selskapet inn i et nytt marked.

annonse

AMD skal betale ARM et gebyr for hver A5-prosessor som bygges inn i deres brikkesett, og ser på strategien som løsningen på et industriproblem, der forskjellene mellom sikkerhetstiltak for smarttelefoner og nettbrett i stadig større grad skiller seg ut fra de tradisjonelle PC-ene.

– Tenk på antallet smarttelefoner og nettbrett der ute, sier analytikeren Sergis Mushell fra analyseselskapet Gartner. – Hvis appene deres bruker en spesifikk metode for å gjennomføre pengeoverføringer, gir det mening at den samme teknologien blir bygget inn i PC-er.

Vi er på Facebook!

– For AMD handler dette om å utnytte det som allerede finnes, i stedet for å finne opp hver eneste del av hjulet på nytt, sier Mushell. Han påpeker videre at AMDs steg inn i ARM-verdenen ikke må bli sett på som at selskapet gir opp sitt eget x86-system.

(Kilder: Ars Technica, BBC)

Les også
Intel starter produksjon av ARM-brikke
Les også
– Det handler ikke om 'AMD mot Intel'
Les også
Bygger supercomputer med ARM-prosessorer
Les også
AMD spiser av Intels markedsandeler
Les også
– ARM vil bli dobbelt så store
annonse

Les også