Til hovedinnhold

Kan velge om det skal være bråkete eller stille i restauranten

Eieren styrer fancy lydsystem fra en iPad

På en restaurant i California kan du nyte maten og selskapet i fred – uten irriterende støy fra nabobord og øvrig klientell. Dette har de fått til ved å ta i bruk et høyteknologisk system med lyddempende materialer, høyttalere, mikrofoner og en iPad.

De ansatte ved Comal kan nemlig bestemme hvor bråkete eller stille restauranten skal fremstå for gjestene sine, takket være støyreduserende teknologi designet av Meyer Sound og restauranteier John Paluska. Er det for stille, jekker de opp lyden – og blir det for bråkete, toner de det hele ned.

Hvor trengs det atmosfære?

Mye av teknologien er kamuflert som kunst eller interiørdesign inne i restauranten. Malerier og bilder på veggen er for eksempel lagd av et lydabsorberende stoff, mens høyttalere går i ett med dekorasjonen. Og så har vi selve teknologien.

Lydsystemet kan ta opp lyder og spille dem av tilbake til omgivelsene, mens operatøren kontrollerer nivået. Totalt er det 123 høyttalere, subwoofere og mikrofoner i restauranten, og mikrofonene tar opp lyden og sender den til en datamaskin hvor den behandles og deretter venter på å bli sluppet ut igjen på kommando.

John Paluska styrer showet fra en iPad mens han vandrer rundt i restauranten, og kan dermed lett finne ut hvor det trengs mer liv og hvor det trengs mer ro.

Prisen på lydsystemet kommer helt an på størrelsen til butikken, og kommer på alt mellom 10 000 og 100 000 dollar, eller 60 000 og 600 000 kroner.

(Kilde: San Francisco Chronicle)

annonse