Til hovedinnhold
NyhetNorsk universitet er først i verden med innendørs navigering

Norsk universitet verdens første med innendørsnavigering

Finn veien gjennom NTNUs korridorer.

NTNU i Trondheim er verdens første universitet som tar i bruk et system med navigasjon til innendørs bruk – hvor tradisjonelle GPS-signaler ikke lenger fungerer.

Det nye systemet heter CampusGuiden, og en betaversjon har blitt gjort tilgjengelig gratis for de mobile operativsystemene iOS og Android, samt en egen versjon for nettlesere på bærbare og stasjonære datamaskiner.

Med den nye tjenesten kan man raskt og enkelt finne nærmeste datarom, toalett eller forelesningssal, med informasjon om riktig bygg, etasje og romnummer. I tillegg kan man tilføye egen informasjon om man savner noe.

Eksempler på grensesnitt

Behov på verdensbasis

Skolebygninger og campusområder kan være forvirrende og uoversiktlige selv for erfarne studenter og ansatte, og NTNUs største campus – Gløshaugen – har et areal på 350 000 m2, med 60 bygninger og 13 000 rom. Et navigasjonssystem som også fungerer innendørs kommer derfor godt med på steder som dette.

Det er ventet at slike tjenester og teknologi vil få et stort marked på verdensbasis, delvis på grunn av den raske utbredelsen av smarttelefoner og delvis grunnet stadig raskere og bedre trådløse nett.

Startet som et studentprosjekt

CampusGuiden har en innendørs nøyaktighet på inntil 5-10 meter, takket være et godt utbygd trådløst nettverk på NTNU – med over 1800 trådløsrutere. Utendørs blir GPS tatt i bruk som vanlig.

Tjenesten startet som et studentprosjekt hos Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap i 2008, og har siden blitt videreutviklet av Trådløse Trondheim AS i samarbeid med NTNU.

Prøv den nye navigasjonstjenesten på CampusGuiden.no.

(Kilde: NTNU)

Les også
Bedre innendørs-navigasjon neste år
Les også
Ny og lovlig fildelingstjeneste fra Pirate Bay-skaperne
Les også
Innlegg fra Google+ vises i Google-søk
Les også
Nå kan sola slå ut GPS-en din
Les også
Endelig Google Maps-navigasjon i Norge
annonse