Nyhet

Nyeste iOS-oppdatering tilbyr ikke-eksisterende sikkerhet

«Restricted Mode» viser seg å ikke være så «Restricted» likevel.

Nå på mandag slapp Apple sin hittil nyeste oppdatering til iOS, versjon 11.4.1. Oppdateringen skulle fikse feil i programvaren som har eksistert siden iOS 11.4 kom ut for over en måned siden. Men vel så viktig skulle den også inkludere en ny «USB Restricted Mode».

Denne begrensningen skulle sørge for at din iPhone og iPad skulle være immun mot hacking der USB-tilkoblingen brukes til å laste ned data gjennom enhetens Lightning-port.

Nå viser det seg at sikkerhetsfunksjonen ikke fungerer helt som den burde.

Den nye oppdateringen skal sørge for at iOS-enheten automatisk deaktiverer datatilgang til Lightning-porten hvis enheten ikke har blitt låst opp på en time. Samtidig er det også mulig å deaktivere tilgangen manuelt om det er ønskelig.

Det har vært en del fokus på at myndighetene i USA har brukt relativt enkle bokser som bryter opp Apple-enheter med Lightning-port, og «Restricted Mode» har vært sett på som en reaksjon på – og en enkel stenging av – disse mulighetene.

Kan brytes med Apples egen adapter

Nå viser det seg at det er en vei rundt Apples «Restricted Mode». Programvareselskapet ElcomSoft, som jobber med datasikkerhet, og har fokus på passord- og systemgjenoppretting, skriver i sin blogg at det meste av USB-tilbehør kan lure denne modusen.

Skjermdump: Jørgen Brynildsrud

De viser for eksempel til en Lightning-til-USB 3-adapter for kamera, som koster 400 kroner på Apples egne hjemmesider.

Denne adapteren vil du kunne bruke for å omgå den nye modusen Apple nettopp puttet inn. ElcomSoft skriver videre at de lurer på om Apple kan ha oversett noe så enkelt i testene sine, og undrer på om Apple vil fikse dette i sine neste oppdateringer. Det samme problemet befinner seg også i betaversjonen av iOS 12.

Det ElcomSoft fant ut, var at en slik adapter i iOS-enheten deaktiverte nedtellingsklokken. Dermed slår ikke den nye modusen inn og låser enheten etter én time likevel.

Videre skriver de at det ikke er mulig å bryte «USB Restricted Mode» om den allerede har blitt aktivert.

Dersom du ønsker, kan du velge å tillate at USB-tilbehørsenheter kan koble til når iOS-enheten har vært låst i over en time, ved å gå inn på Instillinger > Touch ID og kode > USB-tilbehørsenheter.

Lyst til å prøve iOS 12?
Nå kan du laste ned iOS 12-betaen >>

(Kilde: ElcomSoft)

Les også
Nå kan du laste ned iOS 12-betaen
Les også
Nå har Apple gjort det umulig for politiet å knekke en låst iPhone
Les også
Dette er nytt i iOS 12
annonse