Til hovedinnhold

Microsoft lover å slutte med aggressive Windows-oppdateringer

Endrer praksis etter konfrontasjon med finske forbrukermyndigheter.

Kurt Lekanger, Tek.no

Det er en kjent sak at Microsoft ikke sparte på kruttet med å få folk over på Windows 10 da det nye operativsystemet ble lansert. Ikke alle forbrukermyndigheter så blidt på dette, og i Finland har reaksjonene nå fått konkrete følger, melder blant andre TechRadar.

Det finske konkurranse- og forbrukerbyrået FCCA har nemlig gått etter Microsoft for selskapets aggressive metoder overfor kunder i forbindelse med Windows 10-oppdateringene, og som en konsekvens har Microsoft nå lovet å endre praksis.

Det FCCA hadde problemer med var programvaren «Get Windows 10» (GWX), som byrået definerte som et markedsføringsprogram for Windows 10 som ble installert på folks PC-er uten eksplisitt tillatelse fra brukerne.

Sleip og plagsom pop-up-skjerm

Microsoft tok i bruk aggressive metoder for å få folk over på Windows 10. Nå skal selskapet skjerpe seg.
Microsoft

Denne programvaren ble distribuert til alle PC-er som var kvalifiserte for Windows 10-oppdateringen via en vanlig Windows Update-oppdatering. Maskiner med GWX installert ville blant annet jevnlig vise en pop-up-skjerm med oppfordring til å installere Windows 10.

FCCA pekte på at krysset i hjørnet av pop-up-skjermen, et symbol som vanligvis benyttes til å lukke vinduer, hadde blitt «omdefinert» av Microsoft til å starte installasjonen i stedet for å lukke vinduet. På den måten ble brukerne altså «lurt» til å utføre en handling de ikke hadde som intensjon å utføre.

Som en følge av innsigelsene fra FCCA har Microsoft nå inngått en avtale med byrået som innebærer at Microsoft heretter skal gi brukerne all nødvendig informasjon på forhånd, og vente på brukernes tillatelse før installasjoner. Microsoft har ikke kommet med noen offisielle uttalelser i forbindelse med saken, og det er uvisst i hvilken grad den nye praksisen skal gjelde globalt.

Med tanke på at Microsoft generelt har fått mye kritikk for praksisen vil vi nok imidlertid se endringer i alle markedene. Microsoft har for øvrig også selv tatt grep og slapp for et års tid siden en egen oppdatering som fjerner Get Windows 10 og all annen programvare relatert til Windows 10-oppdateringen.

Microsofts bærbare PC har nå kommet i en billigere versjon »

(Via Softpedia)

annonse