Tek.no

Nyhet

Verdensmesteren i Donkey Kong har fått alle rekordene sine strøket

En av verdens mest profilerte spillere har blitt tatt for juks.

Joachim Froholt
13 Apr 2018 10:11

Billy Mitchell, kjent som en av verdens beste Donkey Kong-spillere, har fått alle rekordene sine strøket.

Flere videoer der han setter rekorder har blitt analysert, flere år etter at rekorden ble satt, og det har kommet frem at han jukset. Organisasjonen Twin Galaxies har nå slettet ham fra alle sine topplister.

Kjent fra The King of Kong

Billy Mitchell (midterst) i gladere dager.
magnusdigity, CC BY-SA 2.0

Mitchell er en av arkadespillscenens aller største profiler. Han har hatt en rekke verdensrekorder i ulike spill, men for de fleste av oss er han nok mest kjent fra suksessfilmen The King of Kong.

The King of Kong fulgte en mann ved navn Steve Wiebe, som forsøkte å slå Mitchells gamle verdensrekord i Nintendo-klassikeren Donkey Kong i 2010.

Etter mye hardt arbeid klarte Wiebe nettopp dette, men kort etter sendte Mitchell inn en VHS-kassett med et mistenkelig dårlig opptak, som der han tilsynelatende oppnådde en enda høyere poengsum i spillet. Denne ble godtatt som bevis av organisasjonen Twin Galaxies. De er den viktigste, internasjonale myndigheten på spillrekorder, og samarbeider med Guinness World Records.

Allerede i filmen ble Mitchells opptak presentert som mistenkelig, men før nå har ingen klart å bevise at han faktisk jukset. Dermed har rekorden hans fått stå (selv om både han og Wiebes poengsummer har blitt grundig slått i ettertid). Tidligere i år kom imidlertid gjennombruddet, da en moderator på Donkey Kong Forum, Jeremy Young, presenterte troverdige bevis for juks.

Twin Galaxies har konkludert

Donkey Kong.
Mobygames

Nå har altså Twin Galaxies gjort ferdig sin etterforskning av saken, og kommet frem til samme konklusjon: Billy Mitchell jukset da han lagde den berømte videoen. I en offisiell uttalelse sier organisasjonen at deres administrasjon enstemmig har valgt å fjerne alle Billy Mitchells rekorder fra Twin Galaxies, samt å utestenge ham fra å delta i kappløpet om verdensrekorder i fremtiden.

Organisasjonen sier også at de har orientert Guinness World Records om avgjørelsen. De understreker også at Mitchell selv har fått uttale seg «under hvert eneste steg i prosessen».

Et resultat av dette er at det nå er Steve Wiebe, og ikke Billy Mitchell, som for ettertiden blir stående som den første spilleren som noensinne passerte én million poeng i Donkey Kong.

Det er viktig å understreke at ikke alle påstandene mot Mitchell har blitt bevist, men det viktigste Twin Galaxies har fastslått er at han ved flere anledninger ikke har spilt spillet på original maskinvare, som kreves for at rekorden skal være gyldig.

Et sentralt trekk ved videoene hans, er at vi ikke får se ham fysisk spille – vi får kun opptak fra selve skjermen. Den høyeste poengsummen oppnådde han visstnok med et vitne til stede, men dette vitnet er Todd Rogers, som også har blitt tatt for juks og fratatt alle rekorder.

Brukte emulator

I Donkey Kong måtte en viss rørlegger ved navn Mario redde dama si fra den hissige gorillaen Donkey Kong. Bilde: CBS Electronics / AtariMania

Påstanden til Jeremy Young var at Mitchell hadde brukt emulatoren MAME, noe han mente å kunne bevise ved å analysere hvordan spillbrettet ble tegnet opp på skjermen i sakte film. På det tidspunktet tegnet nemlig MAME opp brettet på en litt annen måte enn originale Donkey Kong gjør det, og spillet i videoen matchet ifølge Young MAMEs måte å tegne brettet på.

Han fikk senere støtte av en annen Donkey Kong-mester, Wes Copeland, som analyserte poengsummene Mitchell hadde fått, og kom frem til at han hadde unaturlig mye flaks. Copelands konklusjon var at Mitchell hadde brukt muligheten til å «lagre» spillet, for å perfeksjonere ytelsen sin på hvert brett, og siden klippet opptakene sammen for at det skulle se ut som sammenhengende spilling.

Twin Galaxies har ikke funnet sterke nok beviser til å kunne si at det spesifikt er MAME som ble brukt, men deres analyser konkluderer altså også med at Mitchell har brukt emulator, og ikke original maskinvare.

Ledelsen i Twin Galaxies er forøvrig en helt annen i dag, enn da Mitchells rekorder ble godtatt. Da var det grunnleggeren, Walter Day, som ledet organisasjonen.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Norges minste spillnettsted, Spillhistorie.no. Der kan du lese tilbakeblikk, nyheter og andre store og små artikler om spill. Ta en titt på disse:

annonse

Les også