Nyhet

Nå får Linux-brukerne bedre spillstøtte på Steam

Valve gjør det mulig å kjøre rene Windows-titler.

Over årene har det kommet en rekke distroer som har gjort Linux til et kjekt alternativ til Apples macOS og Microsofts Windows, men spilleglade mennesker har aldri blitt bortskjemte på den plattformen.

Nå gjør Valve et nytt fremstøt for å støtte gaming på Linux gjennom sin Steam-plattform og en ny versjon av Steam Play.

I betaversjonen av Steam-klienten ligger nå et nå et verktøy Valve kaller Proton, som skal være en variant av Wine – et kompatibilitetslag som gjør det mulig å kjøre Windows-programvare på Linux, macOS og lignende operativsystemer.

Men i forhold til «vanlig» Wine har Proton et større fokus på spill, noe som blant annet skal sørge for bedre ytelse samt bedre støtte for fullskjermsmodus og håndkontrollere.

Dette betyr at Linux-brukere fremover vil få langt flere spill å velge fra. Per i dag er det riktignok allerede rundt 3000 spill som kan kjøres på Linux, men med Proton vil også «rene» Windows-titler kunne fungere med dette operativsystemet.

Skal teste og hviteliste

Valve skal visstnok kjøre i gang en prosess der de går igjennom spillkatalogen og tester de forskjellige titlene med Proton – og om mulig retter opp i problemer med de enkelte spillene.

Spill som fungerer fint vil da bli hvitelistet og kan kjøres uten problemer, men det er altså kun betaversjonen av Steam-klienten for Linux som har fått det nye verktøyet. Der er det heller ikke mer enn 27 hvitelistede spill enn så lenge.

Dersom ikke din favoritt er på denne lista, er det likevel håp for den som ikke er redd for å prøve seg. Steam-klienten kan nemlig også overstyres til å kjøre ikke-hvitelistede spill med Proton.

Ved siden av å gjøre flere spill tilgjengelige for Linux-brukerne, håper også Valve at Proton vil gjøre det enklere for utviklere å bruke arbeidet fra andre plattformer og heller fokusere på bedre ytelse ved å støtte API-en Vulkan.

Hva med litt heftig spilling i stua?
Så enkelt kan du strømme spillene fra PC-en >>>

(Kilde: Valve)

Les også
Xbox-kontrollerne dominerer på Steam
Les også
Valve svarer på kritikk med å tillate nesten alt av innhold på Steam
Les også
Apple vil ikke ha noe av Steam-strømming på iOS-plattformen
Les også
Nå skal du få enda bedre spillgrafikk på PC og mobil
annonse