Til hovedinnhold

Skaff deg visum på nett

Om du skal til USA neste år holder det ikke å ta med norsk pass og hoppe på første og beste fly. Fra og med 12. januar 2009 må du melde din ankomst 72 timer før via nett. Fra fredag kan reisende selv teste ut den nye ordningen.
Omfattende visum-spørsmål
Alle som noen gang har flydd til USA har vært gjennom den omstendelige prosessen å fylle ut skjema I-94. På dette skjemaet må du svare på en rekke spørsmål om ditt formål for å reise til USA, personopplysninger og noe absurde spørsmål som "Planlegger du å involvere deg med kriminelle eller amoralske aktiviteter?". Om du har svart ja på dette siste spørsmålet har du nok utvilsomt skapt store problemer for deg selv.
For fremtiden slipper du ikke unna å fylle ut dette skjemaet, men nå blir det flyttet over på nett ifølge Comon.dk.


Amerikanerne vil gjerne vite om du har planer om å utføre kriminelle aktiviteter om du besøker landet. Det er det nok få som opplyser om på forhånd.
Må fylles ut 72 timer før
Amerikanske myndigheter ønsker nemlig å få større oversikt over hvem som kommer på besøk til landet. Reisende som skal til landet for business eller turisme må derfor fylle ut skjema I-94 på nett 72 timer før ankomst via det såkalte Electronic System for Travel Authentication (ESTA). Hvis ikke risikerer de å bli avvist ved ankomst. Det er innbyggere i landene som er medlemmer av Visa-Waiver-programmet, deriblant Norge, som må fylle ut dette skjemaet. For andre land er derimot prosessen langt mer omstendelig.
Det nye systemet vil testes ut fra og med førstkommende fredag, så om du skal til USA kan du selv prøve ut det nye systemet. Men foreløpig har det lite å si for din reise for du må fortsatt fylle ut skjemaet for hånd ved ankomst.
Det er angivelig for å beskytte seg mot terrorister at USA innfører dette nye systemet. For forretningsreisende som må ut på kort varsel kan det derimot skape et problem. På den annen side vil opplysningene du legger inn lagres for en periode på to år, så du kan fritt reise igjen uten å registrere deg innenfor denne perioden.
Her kan du selv se hvordan det nye systemet blir.

Mer om
annonse