Til hovedinnhold

Dette er AMDs nye Atom-konkurrent

Og de har en ARM-overraskelse skjult i ermet.

AMD

Den vante runddansen med Intel, AMD, x86-arkitekturen og ARM risikerer nå å slå over i en heftig quickstep, etter at AMD i dag dro sløret av sin nye lavstrømsplattform. Herligheten har fått det enkle navnet AMD Embedded G-Series System-on-Chip (SOC), og er enkelt forklart en prosessorbrikke med det meste integrert.

Foto: AMD

Selve prosessorbiten er basert på den nye Jaguar-arkitekturen, mens grafikken er basert på Radeon 8000-serien. AMDs nye SOC vil komme i versjoner med to og fire prosessorkjerner, og klokkefrekvensen vil gå fra en til to gigahertz. Strømforbruket skal være fra 9 til 25 watt, avhengig av modell.

AMD nevner alt fra industri, nettverk og lagring til spillsystemer, TV-er og mediespillere som mulige bruksområder for den nye G-serien.

Bedre enn Atom?

AMD hevder den nye «Jaguar»-G-serien byr på 113 prosent høyere prosessorytelse over forrige generasjon G-serie APU, og gjør det opp til 125 prosent bedre enn Intels Atom-prosessor i flere ytelsestester.

For grafikkdelen skal forskjellen til Atom være enda større – AMD nevner fem ganger så god grafikkytelse.

Hvordan alt dette vil stå seg mot neste generasjon Atom-prosessor gjenstår å se, men uansett er konkurranse en god ting.

ARM tydeligvis på vei

Hva AMD ennå ikke snakker så veldig høyt om, men Engadget har funnet ut, er at G-serien også vil komme i en ARM-utgave – med strømforbruk under tre watt.

Hintet blir gitt i logoen til den nye G-serien, som har fått en «X» i nedre høyre hjørne. Dette skal stå for x86, og vil gjøre det enklere å skille mellom disse prosessorene og ARM-utgavene, som vil merkes med en «A».

Ifølge Engadget blir dette bekreftet av visepresident og daglig leder for AMD Embedded Solutions, Arun Iyengar. Akkurat hva som skal skje, eller for den saks skyld når, røper han imidlertid ikke.

Det mange vil like her er kombinasjonen av ARM og Radeon-grafikk, som blant annet kan gjøre seg bra i fremtidige nettbrett. Men offisielt har altså ikke AMD sagt noe om at dette skal komme – i det minste ikke ennå.

AMD får uansett konkurranse:
Intel: Neste generasjon Atom-prosessor dobler ytelsen >>>

Kilde: TechPowerUp og Engadget

annonse