Nyhet

Facebook-vennene dine vil kunne avgjøre om du får lån i banken

Nå tar selskapet patent på «kreddittverdighet 2.0».

Tenk så ufortjent det ville vært om du ikke fikk lån, bare fordi et par av Facebook-vennene dine ikke var så flinke til å betale regningene sine i tide. Det kan bli realiteten om noen år, skriver Venturebeat.

Facebook har nemlig nettopp fått godkjent et nytt patent som skal gjøre dette mulig.

Skjules i ny spamfilterteknologi

Patentet handler først og fremst om en ny teknologi som skal klare å gjenkjenne hvem du egentlig kommuniserer med i sosiale medier. Løsningen skal effektivt klare å luke ut de som tar kontakt med deg via Facebook som ikke har noen legitim grunn til å gjøre det. Det kan eksempelvis gjelde fellesmeldinger (spam) fra en som er med i en Facebook-gruppe som du er med i, som du ellers ikke har noe til felles med.

Teknologien kan imidlertid brukes til én ting til, som ikke er nødvendigvis er like hyggelig. I Facebooks egne ord, oversatt til norsk, står det skrevet følgende i patentbeskrivelsen:

«Et bruksområde for oppfinnelsen gjør tjenesteleverandøren til en utlåner. Når en person søker om et lån, kan utlåner gjøre en kredittvurdering av medlemmer i den enkeltes sosiale nettverk. Hvis den gjennomsnittlige kredittvurderingen av disse medlemmene oppfyller minstekravene, vil utlåner behandle lånesøknaden. Ellers blir lånesøknaden avvist.»

Kan være diskriminerende

Potensielt kan blant annet banker og forsikringsselskaper kunne bruke løsningen til å vurdere om du er en verdig kunde.

Venturebeat setter et stort spørsmålstegn ved hele løsningen, og hevder at den vil være diskriminerende mot de 51 millionene amerikanerne som fra før sliter med å få lån. En slik ordning vil kunne tvinge flere til å ty til svindyre forbrukslån. Også her til lands er det mange som ikke anses å være kredittverdige av bankene.

At Facebook har fått godkjent patentet betyr riktignok ikke det samme som at de ønsker å implementere den nye løsningen sin med en gang. Derimot er det et godt eksempel på hva slike selskaper kan komme til å bruke personopplysningene dine til en gang i fremtiden.

De vet hvor du er, hva du søker på og hvem vennene dine er
Slik skrur du av sporingen i nye Windows 10 »

(Kilde: Venturebeat)

annonse