Til hovedinnhold

Regner med rask suksess for Windows 10

Gratis oppgradering kan gi rekordutbredelse på kort tid.

Microsoft sliter med å få brukerne til å oppgradere fra gamle operativsystemer, noe som er tydelig når en ser hvor stor andel av brukerne som fortsatt tviholder på gamle Windows XP – selv etter Microsoft kuttet støtten til operativsystemet.

Stort bedre er den ikke med alle dem som kjører Windows 7, og nekter å oppgradere til Windows 8.1.

Det kan nok være flere grunner til det, og en viktig en kan være pris, skal vi tro analytikerne. Skal vi tro brukerne er det vel så mye en overdreven skepsis til Windows 8 og 8.1s nye brukergrensesnitt.

Kan danke ut Windows 8.1

Nå har analytikerne i Net Applications, som blant annet måler hvilke operativsystemer som er mest brukt, og hvilke som vokser eller ikke, regnet seg frem til at det etter alt å dømme vil gå langt bedre med Windows 10 enn det har gjort med Windows 8.1. Dette melder Computerworld USA.

Skal vi tro tallene som kommer derfra, vil Microsoft nå omtrent 25 prosent markedsandel med Windows 10 i løpet av det første året etter lansering.

Tallene er hentet frem ved å analysere blant annet hvordan veksten har vært for Windows 8.1, sammenlignet med veksten for Windows 8. Førstnevnte vokste nemlig langt raskere enn sistnevnte.

Cortana flytter inn i Windows 10-oppgavelinjen.

En viktig forskjell på de to var pris. For mens du måtte punge ut for Windows 8, var oppgraderingen til 8.1, som var en så stor oppgradering at det nesten kan regnes som et nytt operativsystem, gratis.

Det samme vil det være å oppgradere fra de viktigste av dagens Windows-versjoner til Windows 10, altså gratis. I alle fall det første året. Hva som skjer etter det vil tiden vise.

Forventer rask oppgraderingstakt

Net Applications har regnet seg frem til at minst to tredjedeler av pc-er som kjører Windows 8.1 vil oppgraderes til Windows 10 i løpet av de første 12 månedene, mens en noe mindre, men fortsatt stor andel av Windows 7-pc-er vil gjøre det samme. Sistnevnte er fortsatt å finne på 61 prosent av alle Windows-pc-er, og er mye brukt i bedrifter og det offentlige, hvor man gjerne er mer skeptisk til å hoppe på nye operativsystemversjoner.

Strategien med å tilby gratis, eller veldig billige, oppgraderinger til nye versjoner av operativsystemet er noe Apple har fulgt i flere år, og nå ser det ut til at Microsoft har tatt lærdom av måten Apple gjør ting. Apple-brukere en nemlig langt flinkere til å oppgradere pc-ene sine enn Windows-brukerne er.

Microsoft hevder at de ved å gi bort det nye operativsystemet kan motvirke statusen i dag, hvor brukerne er spredt over mange plattformer, noe som vanskeliggjør ting både for dem og for programvareutviklere.

Analytikere tror det kan være en annen, og vel så viktig, grunn til at Microsoft nå velger å gjøre sitt kommende operativsystem gratis.

Microsofts nye pengebinge

I fremtiden vil det ikke være selve operativsystemet Microsoft skal tjene penger på. Det skal bare være en tjeneste, eller plattform for å tjene penger på apper, tjenester og utvidelser - i enda større grad enn med dagens Windows-versjoner. Desto flere brukere man kan få over på Windows 10, desto større sjanser for å tjene gode penger på dem.

Får analytikerne rett i at Windows 10 blir å finne på så mye som kvartparten av alle Windows-pc-er i løpet av det første året, vil det bety at omtrent 358 millioner av totalt rundt 1,5 milliarder Windows-pc-er vil kjøre Windows 10. Det burde være nok brukere til at Microsoft kan tjene en dollar eller tre på apper og tjenester.

Det er mange nyheter i Microsofts nye operativsystem:
De 10 viktigste nyhetene i Windows 10 (Cw.no)

LES OGSÅ: Her er Microsoft sprøeste produkter - noensinne! (Cw.no)

Les også
Skepsis til Microsofts «gratismodell»
Les også
Microsofts nye nettleser heter «Edge»
Les også
– Piratversjonene av Windows 10 blir ikke gyldige
Les også
Store telefoner og små nettbrett
Les også
Nå kan du prøve Windows 10 for mobiltelefoner
Les også
Få i pose og sekk ved å velge selv
Les også
Her er antagelig de første bildene av Windows 10 på mobil
Les også
Har ikke kuttet strupen på Windows RT likevel
Les også
Nå kan du prøve Office med touch
Les også
Omstridt Outlook-app blokkert for Evry-ansatte
annonse