Til hovedinnhold

Enda flere forviser Flash fra Internett

Nå jobber både Twitch og NRK med å komme seg vekk fra plattformen.

Skjermdump/montasje

Flash-teknologien har gjort det mulig å vise videoinnhold og spill i nettleseren gjennom flere år. Men nå begynner plattformen å synge på siste verset. Adobes nettspiller har den siste tiden måttet oppdateres for flere sikkerhetshull, og med HTML5 mer eller mindre klar som alternativ teknologi har store aktører begynt skiftet.

NRK og Twitch skroter Flash

Nå er både den store nettkringkasteren Twitch og vårt hjemlige NRK på vei over til HTML5-spillere.

NRK har lenge hatt en viss støtte for teknologien, slik at avspillingen skal fungere i enkelte nettlesere og på bærbare enheter. Men noen fullverdig HTML5-avspiller som virker overalt har de foreløpig ikke hatt.

I en e-post til Tek.no bekrefter kanalens utviklingssjef, Andreas Munkelien, at skiftet nå er i ferd med å skje.

— Vi jobber med å bytte ut vår Flash-avspiller til fordel for en HTML5-avspiller, men det vil ta noe tid. Det er grunnnen til at vi har en melding liggende ute som lar de som vil eller har behov for det velge å bruke en HTML5-spiller, forklarer Munkelien.

Selv om han ikke kan sette noen endelig dato for NRKs Flash-pensjonering lover han at kanalen i mellomtiden skal gjøre det enklere for seerne å velge riktig spiller.

Gradvis overgang for Twitch-brukere

Og NRK er altså ikke alene. Der Youtube har dominert på nettvideo generelt, er Twitch en enorm aktør på direktesendt video. Tjenesten brukes først og fremst til kringkasting av dataspill, enten det er enkeltspillere som viser sitt eget talent, eller større turneringer med mange spillere.

I en melding lagt ut på onsdag forklarer Twitch at tjenesten nå er i gang med overgangen fra Flash til HTML5. I første omgang er det videokontrollene som er kodet i HTML5, mens selve videostrømmen fortsatt bruker Flash for avspilling.

Twitch beskriver imidlertid dette som første skritt på veien mot en fullverdig HTML5-spiller.

Utrullingen av de nye kontrollene skjer gradvis, så det er ikke sikkert du vil legge merke til endringer ved ditt neste besøk.

Kan være en unødvendig sikkerhetsrisiko

Flash har i det siste vært svært nyhetsaktuelt på grunn av en stor lekkasje fra det italienske selskapet Hacking Team. I dataene som dukket opp var nemlig kode som viste hvordan åpne hull i Flash kunne utnyttes, og få dager senere var koden i bruk i aktive angrep.

Det resulterte i at blant annet Mozilla (Firefox) gikk hardt ut, og sperret hele Flash-pluginen i sin nettleser. Flash lever farlig også i Googles og Apples nettlesere, der innhold som ikke vurderes som nødvendig for nettsiden skrus av eller settes på pause.

I januar ble det kjent at Youtube ville erstatte Flash helt med en HTML5-avspiller.

Hvis du ikke lenger har behov for Flash kan det være en stor fordel å avinstallere nettlesertillegget, for å sikre seg mot fremtidige sikkerhetshull. I denne guiden viser vi deg hvordan »

annonse