Tek.no

Nyhet

Ukens utvalgte apper

Det er duket for julestemning og gode kartløsninger i denne ukens appspalte.

Olga Lyubkina / Shutterstock.com
21 Des 2014 06:03
annonse

Here

Vi i Tek-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder «søppel» plukker vi hver uke ut godbitene for deg.

Her er ukens app-anbefalinger:

Her, ja!

Nokia eksisterer ikke lenger som selvstendig telefonprodusent, men karttjenesten deres HERE lever videre i det som er restene av den finske giganten. Nå er den også på vei til sårt trengende Apple-kunder.

annonse

Men først får Android-folket boltre seg med karttjenesten.

Det er vel et understatement å si at Here var en positiv drivkraft i Nokias forsøk på verdensherredømme. Den glimrende karttjenesten som før het Ovi og Nokia Maps, har bebodd Windows Phone siden 2012, i tillegg til blant annet Bing og Yahoo! Maps. De dekker 200 land, har stemmestyrt sving-for-sving-navigasjon i 94 av dem, og har innendørskart av 50 000 bygninger i 45 land.

For dem som er vant til onlinekart med dyre nedlastinger hver gang man kjører seg vill på biltur, er Here en åpenbaring av en karttjeneste. Den er gratis, men krever litt forberedelser. Du må lage en konto, laste ned kart i startmenyen og angi at du vil bruke appen i frakoblet modus. Da vil du kunne bruke Here i hele verden uten å belastes for datatrafikk i det hele tatt. Så er du klar. Du kan velge om kartet skal følge kjøreretningen eller om nord skal være øverst, samt 2D eller 3D. Dag-/nattvisning er automatisk. Rutealternativene inkluderer motorveier, bomveier, ferjer, tunneler, uasfalterte veier og biltog(!). Navigeringsstemmen er engelsk, men norsk stemme kan lastes ned. En fartsgrenseadvarsel kan stilles inn til å gi lyd fra seg etter nærmere angitt overskridelse, f. eks. hvis du kjører 15 km/t for fort der fartsgrensen er over 80, og 5 km/t for fort der fartsgrensen er under 80. Snedig. Trafikk-modus finner forsinkelser og viser køer. Den krever at data er slått på. Du vil likevel ikke belastes for kartbruk dersom du har lastet ned kart på forhånd. Du kan laste ned kart fra hele verden. Europakartet er 9,5 GB stort, men du kan lagre og slette kart for hvert enkelt land etter behov. Norgeskartet er på 330 MB, og det tar kun noen minutter å laste det ned på et gjennomsnittlig raskt hjemmenettverk. Deretter kan du velge frakoblet modus.

Appen er brukervennlig og intuitiv. Skal du kjøre et sted, velger du Kjør, og appen starter med å fortelle deg hvor du skal svinge, samtidig som du ser kartet og en pil som indikerer posisjonen din. Du kan sveipe og knipe i kartet for å få oversikt. Der vil også eventuelle 3d-bygninger dukke opp, dersom du har angitt at de skal vises. Når du vil tilbake i kjøremodus, klikker du på en lysende, grønn knapp nede i hjørnet. Under navigering kan du velge å vise to opplysninger: beregnet ankomsttidspunkt, tid til ankomst, gjenværende distanse eller forsinkelser, dersom appen er i tilkoblet modus. Har du telefonen i landskapsmodus, kan du velge tre opplysninger. I tillegg kan du bruke modusen fri kjøring, der du kan velge mellom kjøretid, tilbakelagt distanse og reiseretning. «Samlinger» er mapper du kan kalle hva du vil, og der du kan lagre steder, som f. eks. slekt og venner, pølsekiosker eller severdigheter.

annonse

PS: Here for Android er i beta, men fullt fungerende. Here Drive+ for Windows Phone har foreløpig mange flere muligheter enn Android-appen.

Here

Format: Windows Phone og Android
Pris: Gratis

Last ned til Windows Phone »

Last ned til Android »

Les også