Nyhet

Skal Samsung kjøpe AMD?

Ifølge de seneste nettryktene kan et stortoppkjøp være underveis.

Det går mye rykter i teknologibransjen, og nå sirkulerer det nye spekulasjoner på Internett om noe som kan få ganske store konsekvenser for dagens IT-kart, om det skulle vise seg å stemme. Den sørkoreanske elektronikkgiganten Samsung ryktes nemlig å ha et ønske om å kjøpe opp den kjente prosessorprodusenten AMD.

Det er blant andre nettstedene Android Headlines og SamMobile som har snappet de nye spekulasjonene, som opprinnelig skal stamme fra sørkoreanske medier.

Kan være fordelaktig for begge

Foreløpig finnes det fint lite informasjon om akkurat hva planene består i, og hvor troverdige ryktene er. Som andre medier peker på ville imidlertid et slikt oppkjøp på mange måter være meningsfullt for begge parter.

Et oppkjøp av AMD kan gi Samsung tilgang til helt nye markeder. Avbildet er AMDs nye APU Carrizo. Foto: AMD

For AMD sin del vil det kunne være en stor fordel med en pengesterk aktør som Samsung i ryggen, da dette vil kunne sikre langt flere midler til forskning og utvikling av produktene sine. Økonomisk har AMD som kjent hatt kniven på strupen i lang tid i konkurransen med først og fremst Nvidia, noe som både har innebåret dramatiske kutt i arbeidsstokken og vedvarende budsjettunderskudd.

For Samsung sin del kan et slikt oppkjøp sette den sørkorenske giganten i stand til å nå ut til helt nye markeder hvor selskapet hittil ikke har vært en stor aktør. Samsung produserer som kjent egne mobilprosessorer den dag i dag, men med AMDs intellektuelle eiendom vil man kunne nå langt ut i PC-markedet når det gjelder både prosessorer og grafikkprosessorer.

Har vurdert oppkjøp tidligere

Dette vil igjen kunne Samsung enda flere bein å stå på i fremtiden. Nettstedet eTeknix, nevner for øvrig på at dette ikke er første gangen at Samsung vurderer et oppkjøp av AMD. Tilbake i 2007 skal sjefen for Samsungs telekommunikasjonsavdeling av uttalt at et oppkjøp av AMD må vurderes for å sikre selskapet en ny «motor» for videre vekst.

eTeknix peker også på at et oppkjøp av Samsung vil kunne gi Samsung flere kort i den pågående, rettslige patentkonflikten selskapet har med AMD-konkkurrenten Nvidia. AMD skaffet nemlig de fleste av sine grafikkpatenter gjennom oppkjøpet av selskapet ATI, som startet opp lenge før Nvidia ble markedsledende innen grafikkprosessorer og som dermed sitter på mye viktig intellektuell eiendom på dette feltet.

Enn så lenge er det hele altså kun rykter, og verken Samsung eller AMD har kommentert, avkreftet eller bekreftet spekulasjonene.

Til tross for mye økonomisk uføre kommer AMD stadig med nye produkter: Nå har selskapet lansert den nye skjermteknologien FreeSync »

Les også
Nå har AMD lansert FreeSync: – Vår løsning er bedre enn Nvidias
Les også
AMD skal finne løsningen på VR-problemene
Les også
Denne nye AMD-brikken skal gi bedre spillgrafikk
Les også
AMDs neste toppkort skal være 40 prosent bedre enn Nvidias
annonse