Til hovedinnhold

Dette blir bedre på de kommende OLED-TV-ene

Her er fem ting som blir forbedret.

Sør-Korea/Tek.no: LG har frem til i høst vært alene om å tilby TV-skjermer med OLED-teknologi. Nå har Panasonic kastet seg på bølgen – med et panel som er produsert av LG – og laget en TV som blir hauset opp i anmeldelser verden over. Så hva blir neste trekk fra LG for å beholde forspranget sitt, nå som flere har begynt å produsere OLED-TV-er?

Under vårt besøk i Sør-Korea fikk vi møte flere av forskerne til LG som jobber med fremtiden til OLED-teknologien. I denne artikkelen har vi tatt samlet fem punkter som de mener vil gjøre disse skjermene bedre i året som kommer.

1. HDR kommer med stormskritt

En av representantene fra LG, Epic Kim, viser oss hvordan HDR-funksjonen virker. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Et av de mest populære temaene rundt om på messegulvene i år har vært HDR (High Dynamic Range), som etter alt å dømme kommer med stormskritt i 2016. Dette er en teknologi som blant annet vil gi flatskjermene mulighet til å vise flere detaljer med enda høyere lysstyrke.

Her har vi allerede sett demonstrasjoner av skjermer som på det meste klarer å dytte ut hele 1000 nits, noe som er langt mer enn de omlag 300-400 nits som en vanlig TV klarer.

Haengjoon Kang i LG forklarer oss hvordan HDR gir et bedre bilde. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Har du allerede kjøpt deg en 4K OLED fra LG, har selskapet sluppet en oppdatering som gjør TV-en din kompatibel med HDR-innhold, men den klarer ikke 1000 nits. Her må du nøye deg med omtrent halvparten.

Er du usikker på hva OLED egentlig her?
Her kan du lese en gjennomgang av hvordan teknologien fungerer i praksis (Ekstra) »

I dagens TV-marked er det LCD-paneler som gir deg mest lysstyrke, hvor blant annet toppmodellen til Samsung kan by på hele 1000 nits. Dette skal også OLED i teorien kunne klare, men den store bremsen er kostnadene.

– Det å gå gi OLED-panelene mer lysstyrke er ikke noe problem rent teknisk. Det som bestemmer hvor mye lysstyrke vi kan tilby er kostnadene – vi må holde prisene på et fornuftig nivå. Det å blåse lysstyrken opp i for eksempel 10 000 nits ville kostet enorme summer, forklarer Haengjoon Kang hos LG.

Konkret hvor mye lysstyrke OLED-TV-ene som kommer til året vil få fikk vi aldri vite, men Kang hintet frempå om at en dobling fra dagens nivå vil være innen rekkevidde. Det vil i så fall løfte OLED opp på omtrent samme nivå som dagens beste LCD-skjermer.

Samtidig påpekte Kang at de forsker mye på hvor mye lysstyrke som vil være nødvendig.

– Vi må passe på at lysstyrken ikke blir så intens at du får en følelse av å bli «blendet» av TV-en, forteller Kang.

Enn så lenge er det lite med HDR-innhold å boltre seg i. Netflix har såvidt begynt å prøve seg frem, og den kommende Blu-ray-standarden vil etter alle solemerker ha HDR-støtte. Med andre ord blir 2016 året hvor HDR-innholdet forhåpentligvis dukker opp i takt med at HDR-skjermene når markedet.

Har du ikke fått med deg at 4K Blu-ray er like rundt hjørnet?
Her kan du lese alt vi vet om den kommende standarden (Ekstra) »

2. Helt nye formfaktorer

OLED-paneler kan blant annet rulles sammen. Foto: LG

En av styrkene til OLED-teknologien er at den ikke trenger bakbelysning for å vise bilde. Ved hjelp av de organiske diodene kan du altså få både farger og lys med den samme dioden. En av fordelene med dette er at diodene ikke krever like mye plass som LCD. Det åpner for flere nye muligheter.

Under en av presentasjonene fikk vi blant annet se bilder av en prototype av en OLED-skjerm som kan rulles sammen. I stua ville du dermed kunne rullet opp TV-en når du ikke bruker den, og trekke den ned som en rullgardin når du vil se på TV.

Dermed slipper du å ha et stort, sort monster i stuen når du ikke ser på TV.

Dog vil du neppe få kjøpt en slik skjerm i året som kommer. LG sier selv det vil skje i løpet av to til tre år, men at vi allerede i snar fremtid kan få se mer av hvordan teknologien fungerer.

Det selskapet hinter til er trolig neste års CES-messe i Las Vegas, hvor blant annet LG har for vane å vise frem ny teknologi i form av prototyper.

Skjermen du kan klistre på veggen kan være nærmere en realitet enn vi tror. Foto: LG

Samtidig fikk vi en rask titt innenfor fremtidsrommet til LG, hvor vi fant en annen spennende OLED-variant. Det vi fikk se var en syltynn skjerm som ved hjelp av magneter kunne henges rett på veggen.

Selve skjermen målte kun noen få millimeter, og på spørsmål om dette var en konsept vi måtte vente lenge på, fikk vi et svar som kunne tolkes dit hen at vi allerede til året ville se langt mer av denne modellen.

LG ser også på muligheten for å bruke OLED-teknologien i andre sammenhenger enn bare TV-er. Blant annet fikk vi se film om hva fremtiden for teknologien kunne bringe, og her var både områder som helse og biler representert.

Vi fikk aldri den bekreftelsen vi var på jakt etter, annet enn at 2016 ville by på nye utforminger av OLED-teknologien. Med andre ord må vi enn så lenge smøre oss med litt tålmodighet og se hva CES-messen vil avsløre.

Her kan du se fremtidsfilmen vi fikk servert:

3. Flere farger

Utvidet fargerom gir langt bedre farger. Her ser du en OLED med utvidet spekter og HDR til venstre. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Allerede i år fikk vi stiftet bekjentskap med blant annet Samsungs nye SUHD-serie, som kunne by på et bredere fargespekter. LG var også tidlige ute med dette, hvor knøttsmå kvanteprikker er noe av hemmeligheten til at skjermene kan gi deg flere farger.

Fortsatt nysgjerrig på hva disse kvanteprikkene er?
Her kan du lese alt du trenger å vite om den nye teknologien (Ekstra) »

LGs OLED-skjermer er kjent for å gi deg meget gode farger, og ifølge LG er det først og fremst de lavere seriene med LCD-teknologi som til året får utvidet fargespekteret i 2016.

Likevel er heller ikke OLED glemt, for mens dagens OLED klarer å gjengi 93 prosent av fargetrommet til DCI, vil neste års flatskjermer bli enda bedre.

– Til neste år vil vi endre litt på antall farger i OLED, slik at de nyeste modellene vil klare å gjengi omtrent 99 prosent av DCI, forklarer Kang.

4. Flere bilder per sekund

Flere bilder i sekundet vil gi skarpere og mykere bilder i blant annet sport. Foto: Cheryl Ann Quigley / Shutterstock.com

Med både kraftigere lysstyrke og bedre farger vil den nye 4K-standarden også ta for seg bevegelse. Det betyr kort forklart at antall bilder i sekundet etter alt å dømme vil doble seg innen kort tid.

Under en presentasjon får vi se en OLED-TV som klarte å vise det dobbelte, altså 120 bilder i sekundet, noe som er i tråd med det som er forventet med den nye standarden. Etter å ha sett en demo av den nyeste Spiderman-filmen kunne vi enkelt se hvorfor bransjen vil hit med for eksempel actionfilmer eller sport, for bildet var merkbart raskere og mykere i bevegelsene samtidig som du får med deg langt mer detaljer selv om bildet bever seg raskt.

LGs representant var litt vag på svar om alle de kommende OLED-modellene ville få høyere bilderate, men bekreftet at vi ville få se enkelte modeller med mulighet for 120 bilder per sekund.

I tillegg til et raskere panel er det mer som må på plass. HDMI 2.0 er, enn så lenge, den nye kabelen du skal bruke med den nye standarden, men per dags dato klarer ikke denne å overføre 4K-oppløsning med 120 bilder per sekund.

Her må vi nok vente oss en endring av noe slag, men på spørsmål om problematikken ville ikke LG si noe konkret rundt dette annet enn at var noe de var klar over.

5. Vanlig full HD og 3D dør ut

Her kan du se forskjellen i skarphet mellom Full HD og 4K UHD. Foto: Shutterstock

Oppløsningen har vært noe av det som har endret seg mest på TV-ene de siste par årene. I år har vi sett at stadig flere modeller har fått støtte for 4K UHD, altså 3840 x 2160 punkters oppløsning, som er langt høyere enn tradisjonell full HD (1920 x 1080).

I 2016 vil LG kun tilby TV-modeller med 4K-oppløsning. Det betyr at OLED-modeller med vanlig oppløsning, som EC930V, vil bli borte fra sortimentet.

De nye skjermene vil gi deg skarpere bilder enn flere av dagens modeller, men rent innholdsmessig er det lite å velge mellom akkurat nå.

Du kan hente ned noe innhold fra Netflix i form av en håndfull filmer og serier, samt at du etter alt å dømme kan få tak i nye 4K Blu-ray-filmer utover i 2016. Men vanlige, tradisjonelle sendinger i 4K er nok fortsatt en stund til du får se.

Med seg i graven vil full HD ta med seg 3D, skal vi tro LG. Selskapet mener bevist at 3D ikke er et format som lenger har livets rett, og at det å se film med briller ikke lenger vil interessere folk.

Liker du heller å se 3D på kino?
Bli med bak kulissene i Europas største kino (Ekstra) »

Les også
Samsung: OLED er ikke en del av vår TV-fremtid
Les også
Samsung spytter inn milliarder i ny OLED-fabrikk
Les også
– HDR er den største nyheten siden TV-en fikk farger
Les også
Panasonic lanserer ny toppmodell og 4K Blu-ray-spiller
Les også
Dette panelet er minst ti ganger mer lyssterkt enn de fleste TV-er
Les også
Nå kommer PC-skjermer med OLED-teknologi
Les også
Blindtest: 4K: Blindtest: Hvor lett ser du forskjell på 4K og Full HD?
Les også
Nå kan OLED-teknologiens største svakhet være løst
Les også
- Snart kan iPhone få OLED-skjermer
Les også
TV-en i stua di er kanskje stor, men denne skjermen er større
annonse