Nå må alle amerikanere registrere dronene sine

...og snart får vi en lignende forskrift her til lands også.

Verden over har det frem til nå vært mer eller mindre fritt frem for droneflyvere, spesielt for de mindre dronene. Lovverket i de fleste land har rett og slett ikke greid å følge etter den eksplosive veksten i private droner og droneførere, men nå må hundretusenvis av droneførere i USA bøye seg for loven, ifølge Gizmodo.

Fra og med tirsdag 22. desember, i skrivende stund i går, må nemlig alle amerikanske droner med en MTOM (total avgangsvekt) på over 250 gram registreres hos de amerikanske luftfartsmyndighetene.

Enkel registreringsprosess

Selve registreringsprosessen er relativt enkel. Det eneste våre dronebrødre på den andre siden av dammen trenger å gjøre er å sende inn et elektronisk registreringsskjema med navn og adresse fra denne nettsiden. Deretter vil en e-post med registreringsnummer og et registreringsbevis bli sendt tilbake, og droneføreren må feste nummeret på dronen.

Alle disse seks dronene, som vi testet for kort tid siden, havner i nano-kategorien under 250 gram.

Veier dronen mer enn 25 kilo, må amerikanerne imidlertid sende inn et godt, gammeldags registreringsskjema i papirformat. Frem til og med 21. januar er hele prosessen kostnadsfri, mens det etter denne datoen vi bli ilagt et lite gebyr.

Hovedformålet med disse reglene er å regulere markedet på en forsvarlig måte, men også å sørge for å ansvarliggjøre droneførerne for luftakrobatikken sin. Ved å kreve et registreringsnummer på hver drone med en MTOM over 250 gram sørger man for at droneførere som skader andres eiendom med dronene sine må stå ansvarlig for handlingene sine. At mistede droner blir lettere å levere tilbake til sine opprinnelige eiere er egentlig bare en bonus.

Lignende regelverk på vei til Norge

Det er imidlertid ikke bare USA som nå begynner å regulere droneflyving – også Norge er i ferd med å få et splittert nytt regelverk for akkurat dette. «Forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord mv.» er navnet på regelverket som først og fremst handler om nyttebruk av droner. Det blir iverksatt fra og med 1. januar 2016. Reglene minner veldig om de som nå er implementert i USA, og også her slipper droner med en MTOM på mindre enn 250 gram unna registrering.

Profesjonelle droner som denne, DJI Spreading Wings S1000+, havner gjerne i RO2- eller RO3-kategoriene. DJI

Vi får også tre kategorier over denne «nano-kategorien»: RO1, RO2 og RO3. De defineres av følgende:

  • RO1: MTOM under 2,5 kilo, fart opptil 30 m/s. Må meldes inn til Luftfartstilsynet.
  • RO2: MTOM under 25 kilo, fart opptil 40 m/s. Må meldes inn til Luftfartstilsynet og få tillatelse.
  • RO3: MTOM over 25 kilo, fart opptil 40 m/s eller drevet av turbinmotor. Må meldes inn til Luftfartstilsynet og få tillatelse, og fareområde må opprettes før flyving.

Den siste kategorien, RO3, minner altså ganske mye om amerikanernes grense hvor papir må tas i bruk for registreringen. Ellers er det verdt å merke seg at det finnes en rekke andre regler som gjelder for alle de tre kategoriene, pluss et par ekstra for RO2 og spesielt RO3.

Dersom dronenflygingen din kun har «rekreasjon, sport eller konkurranse som formål» faller den inn under reglene for modellfly. Også her har det kommet til noen bestemmelser i forskriften, blant annet at de ikke må flys over 120 meters høyde eller nærmere enn 150 meter fra objekter som ikke er under pilotens kontroll.

Her ser du grunnen til at det kreves droneregler:
Sonys nye drone kan fly i over 170 km/t »

(Kilde: Gizmodo)

Les også
Skal du ut og fly drone? Dette er reglene som gjelder
Les også
DJI vil gjøre det mer fristende å fly som en villmann
Les også
Her styrer han en drone med håndbevegelser ved hjelp av Apple Watch
annonse