Nyhet

Endelig er speilreflekskongen tilbake

Ett av verdens mest populære proff-kameraer har fått en god oppgradering. Endelig, sier vi.

Ryktene har florert både vel og lenge, men nå er altså Canons nye flaggskip endelig lansert: Canon EOS 5D Mark IV. Det er stort, det er veldig kostbart, og det er en speilrefleks! Så hvorfor i all verden bryr vi oss?

Først og fremst fordi Canons 5D-kameraer er ett av de mest populære kameraene i verden blant profesjonelle fotografer, og forgjengeren, Canon EOS 5D Mark III, har vært på markedet i fire år nå. Og det er mye i kameraår, og vi har sett en stor forbedring på kameraenes bildebrikker siden da, så var egentlig på høy tid med en ny utgave.

Hva kan det gjøre?

Bildebrikken ser ut til å være den største oppgraderingen.

Canon EOS 5D Mark IV er et fullformats speilreflekskamera med en oppløsning på 30,4 megapiksler, en betydelig oppgradering fra forgjengerens 22. Ifølge Canon skal bildebrikken klare seg i nesten «hvilket som helst lys», og kameraets normale ISO går fra 100 til 32 000, og er utvidbar fra 50 til 102 400. Dette er ikke noe stort hopp fra forgjengeren, men er likevel langt mer enn hva som er aktuelt for de fleste å bruke, og vi forventer heller å se betydelige forbedringer innenfor det «normale» spekteret fra 100 til 12 800 ISO. Vi regner også med at dynamikken blir kraftig forbedret, for her har det også vært mye utvikling de siste årene.

Skuddtakten har fått et lite hopp fra forgjengeren, og går opp fra 6- til 7 bilder i sekundet. Ikke en stor oppgradering, men med tanke på at kameraet skal behandle mye mer informasjon som følge av den høyere oppløsningen er det slettes ikke galt. 7 fps er litt i det minste laget til fotografering av sport og dyreliv med høyt tempo, så for fotografer som er spesialisert innen de kategoriene vil nok Canons 7D Mark II og 1D X Mark II være bedre kandidater, alt etter lommeboken.

5D Mark IV byr på litt høyere skuddtakt enn forgjengeren.

I likhet med forgjengeren får vi 61 fokuspunkter, men de er spredt bredere slik at det vil bli enklere å følge motiver som beveger seg horisontalt i bildet. Faktisk skal dette være det samme fokussystemet som brukes i den spinndyre sportsmodellen EOS 1D X Mark II, så selv om skuddtakten ikke er på topp, regner vi med at autofokusen vil være det.

GPS og Dual Pixel RAW med spennende muligheter

Canon har nå utstyrt 5D Mark IV med en innebygget GPS. Dette er fint for fotografer som tar bilder på mange forskjellige steder, da det ofte kan være enklere å huske hvor man tok et bestemt bilde en når. Det kan gjøre det mye enklere å finne frem i et bildearkiv på tusenvis av bilder fra mange år tilbake. Når tok du bilder av den der bro-åpningen med kongen? Hvis du ikke husker det, kan du bare finne broen på kartet.

Med Dual Pixel RAW skal vi ifølge Canon kunne gjøre slike mikrojusteringer av fokus, etter at bildet er tatt.

De siste modellene av Canons dyrere speilreflekskameraer har vært utstyrt med det selskapet kaller «Dual Pixel AF». Det går kort og enkelt ut på at hver piksel på bildebrikken består av to fotodioder, som brukes til forbedret, fasededekterende autofokus i Live-View, og som «settes sammen» til én piksel når vi fotograferer. Men med 5D Mark IV kan vi ta to bilder samtidig, ett fra hver av pikselhalvdelene.

Ifølge Canon skal dette gi oss muligheten til å gjøre svært små fokusjusteringer etter at vi har tatt et bilde. Hvor mye er litt vanskelig å si før vi har prøvd, men siden de kaller det en «mikrojustering» regner vi med at det kanskje ville tilsvart å flytte fokus noen millimeter frem eller tilbake. Altså ikke mye, men nok til at det kan være en veldig fin funksjon hvis vi fotograferer med svært liten bildeskarphet.

Stort løft på video

Med 5D Mark IV får vi nå muligheten til å gjøre videoopptak i 4K (Ultra-HD), noe som til nå blant Canons speilreflekskameraer ellers bare har vært mulig på det langt dyrere EOS 1D-X Mark II. Dog kun i opp til 30 fps, men samtidig kan vi filme i opp til 60 fps i full HD, der forgjengeren stoppet på halvparten.

Den nye HDR-video-funksjonen ser også interessant ut.

Enda mer spennende er det kanskje at vi kan filme i opp til 120 fps i 720p-oppløsning, som gir gode muligheter for sakte film. Dette kan vi ikke se at noen av de nærmeste konkurrentene til 5D Mark IV klarer. Det blir overgått av Sonys a6300, som klarer 120 fps i full HD, men det er av en del andre grunner mer som et amatørkamera å regne. Disse nye videofunksjonene vil nok være spesielt fine for fotojournalister som skal levere både stillbilder og video, eller for brukere som trenger et kompakt, fullformats videokamera.

Noe annet som er verdt å nevne er at kameraet kan lage time-laps videoer internt, noe som sparer oss for litt etterarbeid.

Så hva synes vi?

En forbedret konstruksjon har gjort at kamerakroppen er omtrent 60 gram lettere en forgjengeren, men med tanke på hvor tung fullformatsoptikk kan være blir det nok neppe en merkbar forskjell.

Selv om vi her på Tek.no stort sett anbefaler lettere og rimeligere kamerasystemer til Frode Forbruker og Endre Entusiast, er det fortsatt fullformats speilrefleks som gjelder for proffene. De største produsentene her er Canon og Nikon, og de hopper stort sett bukk og overgår hverandre etter tur. Og når et godt sett med proff fullformatsoptikk lett koster mer enn et kamera, skal det nok mer til enn en ny modell til for at en Nikon-brukere praktisk talt bytter ut hele optikk-stallen sin for å gå over til Canon, og omvendt. Så selv om Canon EOS 5D Mark IV stiller sterkere enn Nikons nærmeste, sammenlignbare konkurrent, D810, er det neppe her konkurransen står sterkest - i alle fall ikke blant etablerte brukere.

Da er det kanskje Sonys speilløse fullformatssystem som gir sterkest konkurranse, og vi har lest mye om fotografer som har latt seg friste og byttet ut speilrefleks med speilløst de siste årene på grunn av fordelene det medfører.

Du kan lese mer om forskjellen på speilrefleks og speilløst i denne guiden » (Tek Ekstra)

Men speilreflekskameraenes pålitelighet, samt 5D-seriens popularitet gjør at vi ikke er mye i tvil om at det fortsatt er god plass til 5D Mark IV i markedet. Det er ikke noe revolusjonerende hopp fra forgjengeren, men en nødvendig oppgradering for at Canon skal henge med i svingene, og vi går ut fra at det vil være aktuelt å oppgradere for en god del profesjonelle fotografer som allerede bruker forgjengeren.

Pris og tilgjengelighet

Billig blir det ikke, og når salget starter nå i begynnelsen av september er anbefalt utsalgspris 40 599 kroner. Dermed blir nok dette et kamera du stort ser blant proffe fotografer. Den gode nyheten er at hvis du likevel har lyst på et fullformats speilrefleks, er nok denne høsten et godt tidspunkt for å se etter en EOS 5D Mark III på bruktmarkedet, etter hvert som proffene oppgraderer.

Men for for flest anbefaler vi ikke speilreflekskameraer, i tillegg til at prisen og størrelsen på fullformatsutstyr gjør at vi ikke anbefaler det heller.

Så hva anbefaler vi? Disse kameraene her, for å være litt konkret »

Og husk at du også kan finne flere kameraer i testarkivet vårt »

Les også
Canon PowerShot G7 X Mark II: Der var det mer krutt i canonen ja
Les også
Canon har lansert EOS 80D og gitt G7 X en sårt tiltrengt oppgradering
Les også
Dette er den største Canon-lanseringen du ser på lenge
Les også
Solid oppfølger med mange nyvinninger
annonse