Til hovedinnhold

Nytt lagringsmedium lagrer dine data i 1000 år

Optisk disk laget av stein?

Satsningen på optiske disker som lagringsmedium er ennå ikke blitt gitt opp av bransjen, og LG lanserer nå i samarbeid med det nyoppstartede firmaet Millenniata en type optisk plate lagd av et hemmelig "naturlig og steinaktig materiale" som skal ta vare på dine data i 1000 år, minst.

Mens konvensjonelle harddisker, CD-, DVD- og Blu-ray-plater ikke varer for evig, skal Millenniatas M-Disc – som er navnet på det nye mediet – i hvert fall sørge for en lang levetid for mange titalls generasjoner fremover.

M-Disc-ene skal til og med tåle å bli lagt ned i flytende nitrogen eller kokende vann – uten å ta skade av det.

Risser inn fysisk

Vanlige DVD-er og CD-er lagrer data ved å brenne med en laser på et lag med gjennomsiktig, organisk fargestoff på overflaten av en plate – og dekker den med prikker som angir bits. Dette fargestoffet kan bli nedbrutt, slik at informasjonen blir korrumpert.

M-Disc-er har ikke dette problemet. Her blir en laser brukt til å risse inn fysiske hull i selve diskmediet, slik at det ikke lenger er noe som kan bli brutt ned.

Platene kan bli lest ved hjelp av vanlige DVD-drev, men det krever en spesiell type for å brenne dem ut. Skrivehastighet er på bare 5 MB i sekundet, og lagringskapasiteten er på 4,7 GB, men Millenniata har planer om å gi ut en versjon med kapasitet på 20 GB senere.

Pris og tilgjengelighet

Det "uovervinnelige" og "evigvarende" diskmediet er rettet mot bedrifter, fotografer, arkivarer og alle andre som er interesserte i å ta vare på data på en trygg måte i veldig lang tid fremover – enten det måtte være bilder eller andre viktige dokumenter man vil sikre.

M-Disc er tilgjengelig til forhåndsbestilling på Millenniatas nettside. Lansering skal være i oktober, og platene vil bli solgt for rundt tre dollar per stykk, eller 17 kroner.

(Kilder: Computerworld, Millenniata)

annonse