Tek.no

Nyhet

Raspberry Pi kan få rå ytelse

Oppdatert fastvare skal kunne øke ytelsen med 50 prosent uten ekstra kostnad.

Rolf B Wegner
20 Sept 2012 15:32

Har du drømt om en Raspberry Pi, men ikke vært helt fornøyd med ytelsen? Eller du har kanskje vært blant de heldige som har fått tak i et eksemplar? Uansett, nå kan den få en ytelsessøkning på 50 prosent, helt gratis.

Overklokking er stikkordet

Helt siden starten har brukere selv kunnet overklokke sine Raspberry Pi-kort, både ved å justere frekvenser selv, men også ved å justere på spenningen. Problemet er bare at ved å øke spenningen så forsvant garantien. Utviklerne var redde for hva en økt spenning kunne gjøre med tanke på livslengden til prosessoren.

Det har utviklerne tatt konsekvensen av og nå lanserer de en egen turbo mode som ikke skal ødelegge for garantien. Turbo mode overklokker og justerer opp spenningen dynamisk. Det innebærer at den kun er aktiv når det er last som trenger ekstra prosessorkraft. I tillegg stoppes den opp dersom kjernetemperaturen kommer opp til 85 grader celsius.

Du kan velge mellom fem ulike nivåer, der den høyeste kjører ARM-prosessoren på 1 GHz. Sammenlignet mot standardversjonen på 700 MHz gir dette en ytelsesøkning på gode 50 prosent.

Det du trenger for å nyte godt av turbo-funksjonen er en ny fastvare.

Andre endringer

Med ny fastvare kommer det også noen andre nyheter. Blant disse finner vi en temperatur-widget som viser hvor nær du er grensen på 85 grader celsius.

USB-porten har også fått en ytelsesøkning på rundt 10 prosent, takket være noe feilretting i selve driveren.

Støtten for WiFi skal også ha blitt bedre, nå med direkte støtte for RTL8188CUS-brikkesettet.

Den siste endringen går på bedre lyd på lydutgangen.

(Kilde: Raspberry Pi)

Les også
Raspberry Pi får kamera
Les også
Bygger superdatamaskin med Raspberry Pi og Lego
Les også
Nå kommer endelig Raspberry Pi
Les også
Raspberry Pi er i salg nå
annonse

Les også