Slik blir fremtidens TV
Se 9 punkter som vil endre TV-hverdagen din.
TV-en har definitivt endret seg. Fra å være et enkeltstående og tjukt apparat i hjemmet som kun viste sendinger i svarthvitt fra NRK, har fjernsynet beveget seg inn i en verden bestående av stadig flere valgmuligheter med slutt på statlig monopol og inntog av satelitt-TV og kabel.
Nå smelter TV-en sammen med Internett og flere nye teknologier er på trappene. I en artikkel hos den velrenommerte amerikanske forbrukerelektronikksiden Electronic House går teknologiredaktør Grant Clauser gjennom 9 viktige måter TV-en nå endres på. Listen ser du nedenfor:
1. TV-apper
Som med alt annet hadde TV-apper en sped begynnelse. De første Internett-tilknyttede TV-ene tilbød Netflix og Pandora (som selvsagt ikke er tilgjengelig i Norge), samt nyheter og fotomuligheter. I dag byr de såkalte Smart TV-ene på hundrevis og noen ganger tusenvis av apper, og kan derfor begynne å bli sammenlignet med utvalget hos smarttelefoner og nettbrett.
De fleste appene er gratis, og tilbyr tjenester som går forbi tradisjonelle musikk- og videotjenester. Nå er det apper for alt fra matlaging og spill til treningsøkter. I den nære framtiden får vi med andre ord et fundamentalt forskjellig forhold til TV-en enn tidligere. I stedet for å være passive sofapoteter, kan vi bruke TV-en som en slags personlig trener.
2. Kameraer
En populær TV-app er Skype, som lar deg foreta videosamtaler. En ulempe var at du måtte kjøpe et USB-kamera i tillegg, men nye TV-er fra Samsung og andre inkluderer nå innebygde kameraer. Samsung PS64E8005, som vi testet i juni, har for eksempel et kamera på toppen.
Innebygde kameraer lar deg ikke bare foreta videosamtaler uten problemer, men åpner for mange nye muligheter. Dette kan for eksempel være å ta opp videoer direkte til YouTube eller gjenkjenning av ansikter (og dermed skreddersydd innhold). En annen mulighet er at du kan kontrollere TV-en via håndbevegelser som kameraet snapper opp.
3. Kalibrering
Å kalibrere TV-en slik at den gjengir farger og nyanser korrekt er ikke selvsagt. Dette pleide å kreve profesjonell hjelp av en tekniker som kom på besøk med kalibreringsutstyr, men dette kan det nå bli slutt på med autokalibrering.
I fjor skrev vi for eksempel om en Toshiba-TV som foretar kalibreringen for deg, og det samme gjelder blant annet BeoVision 4-TV-en fra Bang & Olufsen, som via en robotarm og kamerasensor kalibrerer for deg hver 100. time. Resultatene blir kanskje ikke like perfekte som ved profesjonell hjelp ennå, men slik autokalibrering vil uansett forbedre bildekvaliteten for de fleste.
4. 4K
Dette er den neste standardoppløsningen vi kan vente oss etter Full HD 1080p. Vi sikler selv mest på 8K, men innser at 4K (cirka 3840 x 2160 piksler) blir en nødvendig mellomstasjon. En rekke 4KTV-er er allerede på vei, deriblant en 84-tommer fra LG.
Foreløpig er det ikke mye materiale tilgjengelig i 4K-oppløsning. YouTube tilbyr imidlertid muligheten for å laste opp og vise videoer i oppløsningen, og det er jo en begynnelse. Vi ser stadig flere kameraer, projektorer, TV-er og Blu-ray-spillere med 4K-oppskalering dukke opp, så det er nok et spørsmål om tid før «fremtidens oppløsning» blir mer utbredt.
Veksten til nettskyen og streaming byr likevel på en utfordring når det gjelder båndbredde, så her gjelder det at nettbransjen også henger med i svingene.
5. OLED
Bedre oppløsninger og oppdateringsfrekvenser krever bedre skjermer. I dag har du hovedsakelig to muligheter når det gjelder valg av skjermtype: LCD (inkludert LED) og plasma. I år har OLED (organic light emitting diode) for alvor kommet på banen for storskjermer, og både LG og Samsung er på vei med hver sin 55 tommer store modell.
OLED-TV-er krever ikke baklys, er ekstremt tynne, lyse og har en sterk og levende fargegjengivelse uten bevegelsesslør. Sony jobber med sin egen teknologi som de kaller crystal LED.
6. Ny kontroll
Den tradisjonelle, klumpete fjernkontrollen med fysiske taster må snart finne seg i å bli utkonkurrert av mer intuitive og smarte løsninger. Vi ser stadig flere innslag av bevegelseskontroll, hvor du kan veive hånda for å styre volumet eller bytte kanal.
LGs Magic Motion ligner på håndkontrollen vi så hos Nintendo Wii, og den kommer også utstyrt med stemmekontroll. Både LG og Samsung sysler med sistnevnte teknologi, og den vil sannsynligvis utvikle seg til å bli mer nøyaktig. De fleste av oss eier nå også en smarttelefon eller et nettbrett, og disse mobile enhetene kan brukes som fjernkontroller ved hjelp av trådløst nett og spesifikke apper.
7. Tokjernet prosessor
Prosessorer har vanligvis vært et felt for dataentusiastene, men de blir mer og mer aktuelle for TV-er også. De beste nye TV-ene på markedet lanseres nå med tokjernede prosessorer, og det gjør apparatene i stand til å gjøre flere ting, som å kjøre apper, spore ansiktet ditt, surfe på nettet og så videre. I tillegg blir de gjort mye raskere.
Desto mer vi forventer at TV-en skal gjøre, desto mer kraft trenger den. Dermed kommer stadig sterkere prosessorer med flere kjerner inn i bildet.
8. DLNA
Når vi har så mange elektroniske apparater – en PC her, en laptop der, et nettbrett slengt bort i sofaen, en smarttelefon liggende på bordet og en Smart TV stående på kongeplassen – da er det fort gjort å bli forvirret. Hvor hadde jeg lagret den filmen igjen? Eller hvor er de viktige dokumentene?
Her stepper DLNA (Digital living network alliance) inn i bildet. Dette er en teknologi som lar kompatible enheter snakke med hverandre og få tilgang til lagret media. De fleste Smart TV-er i dag har en eller annen form for DLNA, slik at du kan spille av musikk eller video fra PC-en på TV-en. Les også vår guide til trådløs streaming til TV-en.
9. Nettskyen
Den kanskje viktigste teknologiske nyvinningen som er i ferd med å endre TV-en skjer utenfor fjernsynsapparatet. Nettskybasert innhold og tjenester kan potensielt endre medielandskapet og forholdet vårt til tradisjonelle innholdsleverandører helt.
Hvorfor vente på en TV-sending på et ugunstig tidspunkt når du kan streame her og nå? Og hva er vitsen med fysiske lagringsmedier som Blu-ray hvis du har tilgang til filmen i HD via VOD akkurat nå? Til og med spill begynner å bli tilgjengelig gjennom streaming.
I fremtiden vil vi se en kombinasjon av bedre båndbredde og forbedret komprimeringsteknologi, slik at forbrukerne, og ikke TV-kanaler eller innholdsleverandører, bestemmer hva de vil se på og gjøre med TV-en.
Dine tips
Har du tips til flere spennende teknologier og nyvinninger som kan endre TV-hverdagen? Del dem gjerne i kommentartråden nedenfor!
(Kilde: Electronic House)