Tek.no

Nyhet

Storbritannia «snur»: Stenger ute Huawei fra 5G-utbyggingen

Det britiske sikkerhetsrådet, ledet av statsminister Boris Johnson, har bestemt at Huawei-utstyr må fjernes fra 5G-utbyggingen. Her Johnson fra et besøk hos Londons ambulansetjeneste mandag.
Ben Stansall, Reuters/NTB scanpix
Stein Jarle Olsen
14 Juli 2020 14:26

Den kinesiske mobilgiganten Huawei får ikke delta i utbyggingen av 5G-nettet, har britiske myndigheter bestemt.

Storbritannia sier de forbyr kjøp av nytt 5G-utstyr fra Huawei fra 31. desember, og alt eksisterende utstyr må være fjernet innen 2027, skriver blant andre BBC.

De reverserer dermed en avgjørelse fra januar i år som ble betegnet som et «kompromiss» hvor Huawei fikk levere til radioaksessnettverket på 5G, men ikke til kjernenettverket i mobilnettene og heller ikke til kjernekraft eller militære anlegg. Huawei ble i den forbindelse omtalt som en høyrisikoleverandør.

– Dette har ikke vært noen enkel avgjørelse, men det er den rette for Storbritannias telenettverk, for vår nasjonale sikkerhet og økonomien vår, både nå og i alle fall på lang sikt, sier digitalminister Oliver Dowden.

Forsinker utbyggingen

Reuters peker på at USA har presset Storbritannia til å omgjøre avgjørelsen fra januar, samtidig som britiske myndigheter har latt seg provosere av Kinas innføring av den nye sikkerhetsloven i Hong Kong, samt at de føler Kina ikke fortalte den hele sannheten rundt coronaviruset.

Etter at USA i mai la ned nye sanksjoner som forbød Huawei å produsere eller kjøpe brikker som inneholdt amerikansk teknologi måtte også Storbritannia reevaluere sitt synspunkt, og Dowden sier de amerikanske sanksjonene potensielt kan ha fått store innvirkninger på Huaweis evne til å levere utstyr.

Til BBC sier en talsperson for Huawei at de vil se på hva den britiske beslutningen har å si for dem, og at de vil jobbe med myndighetene for å forklare hvordan de kan bidra til et bedre tilkoblet Storbritannia. Kina har på sin side varslet «konsekvenser» om Storbritannia begynner å behandle dem som en «fiendtlig partner».

Beslutningen vil forsinke 5G-utrullingen i landet med ett år og koste opp mot to milliarder pund, sier digitalminister Dowden. Teleoperatørene fryktet på forhånd at tidsfristen skulle bli mye kortere og skiftet dermed mer kostbart.

Britiske myndigheter ønsker også at nettilbydere slutter å kjøpe nytt Huawei-utstyr til bruk i bredbånd. Dette skal skje i løpet av to år, ifølge Dowden, som også sier at tidsrammen her er noe større for å unngå at landet ender opp med Nokia som eneste tilbyder.

Valgt vekk av alle de norske

Ifølge BBC bruker British Telecom Huawei-utstyr som en del av kjernenettverket i både 4G- og 5G-nettene, men er i en prosess hvor de holder på å bytte det ut med Ericsson-utstyr. Det skal skje før utgangen av 2023.

Ellers brukes Huawei-utstyr kun i radionettverkene til de andre store operatørene - EE, Vodafone, Three og O2.

I Norge har både Telia og Telenor valgt vekk Huawei i utbyggingen av 5G-nettet til fordel for Ericsson. Telia har også sagt at de kommer til å bytte ut Huawei-utstyr i 4G-nettet med Ericsson.

Ice har på sin side inngått en avtale med Nokia om 5G-utbygging.

Politiets sikkerhetstjeneste har også sagt at det er «problematisk» om Huawei får bygge 5G-nett i Norge.

– Vi er bekymret for at det kan medføre at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett som er kritisk infrastruktur, sa informasjonsdirektør Martin Bernsen til E24 i 2019.

annonse

Les også