Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nå er den nye Xboxen her

Dobbelt så mye lagring, men høyere pris.

Xbox Series S med 1 TB lagring, og nå i sort.
Microsoft.
Anders Brattensborg Smedsrud

En ny utgave av Xbox Series S har dukket opp i butikkene. Den har dobbelt så mye lagring som den originale, hvite Series S, samt sort utførelse.

Sortfargen gjør konsollen mer anonym, og kanskje lettere for mange å integrere under TV-oppsettet sitt.

Etterlengtet lagringsplass

Mange har irritert seg over Series S sin stusselige lagringskapasitet på 512 GB. Fordi operativsystemet krever mye plass, blant annet for å tilby «Quick Resume» som lar deg hoppe tilbake i de siste spillene uten lasteskjermer, er den reelle lagringsplassen dens bare 364 GB.

Det var knapt allerede ved lansering, men etter hvert som spillene bare har vokst og vokst i størrelse de siste årene har begrensningen blitt en stor pine for flere. I alle fall for de som liker såkalte «AAA»-spill med fokus på realisme og større verdener å utforske.

Nå oppgraderes lagringsplassen til 1 TB, som er like mye som den dyrere (og kraftigere) Series X har. I praksis har den nye konsollen rundt 800 GB tilgjengelig for spillene dine.

Blir mye dyrere

Oppgraderingen blir imidlertid ikke gratis. Den nye Xbox Series S med 1 TB lagring koster i skrivende stund fra 4400 kroner. Det er hele 1000 kroner mer enn den gamle versjonen, som fremdeles er i salg.

Vi synes det hørtes voldsomt ut, og ville like greit ymte frempå om en Xbox Series X i stedet om du først skulle bruke så mye penger. Dessverre ser det ut til at denne også har sneket seg godt oppover i pris de siste månedene. Fra å koste 5500 kroner i våres, koster den nå fra 6600 kroner. Det samme som Sonys Playstation 5.

Med andre ord har Microsoft fulgt prisøkningen til konkurrenten likevel. Og det til tross for at teknologien i dagens konsollgenerasjon begynner å eldes. Det er snart tre år siden Xbox Series og Playstation 5 ble lansert i Norge.

Microsoft Xbox Series S 1TB
Microsoft Xbox Series S 1TB
Microsoft Xbox Series S 512 GB
Microsoft Xbox Series S 512 GB

10 spill som tar mye plass

  • COD: Modern Warfare III: 161 GB
  • Flight Simulator: 157 GB
  • Forza Horizon 5: 139 GB
  • Star Wars Jedi Survivor: 134 GB
  • Starfield: 126 GB
  • COD: Warzone: 115 GB
  • Red Dead Redemption 2: 105 GB
  • GTA V: 101 GB
  • Diablo IV: 101 GB
  • Hogwarts Legacy: 100 GB

På en hvit Xbox Series S, fikk du plass til kanskje fire «AAA»-spill.

En ny sort Series S vil ofte kunne romme syv-åtte storspill.

Selv om mange spill nå krever over 100 GB lagringsplass, lanseres det heldigvis fortsatt spill som ikke er fullt så grådige. Dessuten finnes et mylder av gode indiespill som tar langt mindre plass, ofte bare mellom 1 til 5 GB.

Slik utvider du lagringsplassen

Dersom du allerede har en Xbox som er fullstappet av spill lar både Series S og Series X deg utvide lagringsplassen med spesielle minnekort. Disse er relativt dyre, men gir samme ytelse som den raske interne lagringen. Du kan altså spille spill som er lagret på minnekortet som om det var lagret internett.

Både Xbox Series S (på bildet) samt Series X, har en inngang for utvidelseskort som kan brukes for å utvide lagringsplassen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Seagate Expansion Card Xbox Series X/S 1TB
Seagate Expansion Card Xbox Series X/S 1TB

Du kan også koble en hvilken som helst ekstern SSD eller harddisk til en av konsollenes USB-porter. Men, du kan ikke kjøre spill som er laget for Xbox Series-konsollene rett fra noen av disse diskene. Det skyldes den lavere overføringshastigheten.

I stedet kan du kjøre Xbox One-spill fra diskene, eller bruke dem til å oppbevare Series S- og X-spill midlertidig til du får frigjort plass på den interne lagringen. Det kan være kjekt for deg med treg internettlinje, som ellers måtte ha brukt timevis på å laste ned spill på nytt.

annonse