Nå kan private kjøpe roboter

Først ut er robothunden «Spot» til nesten 75.000 dollar

Tidligere i år testet Singapore Spots patruljering som hjelpemiddel for å opprettholde sosial distansering i landets parker.

Gjennom de siste årene har vi latt oss imponere av de stadig mer kapable og «realistiske» robotene til Boston Dynamics. I fjor ble en av de mange robotmodellene deres for første gang solgt til bedrifter, og nå melder selskapet at de er klare for å levere en av robotene sine til private kjøpere. Produsenten skriver at roboten for eksempel kan brukes til forskning og av nysgjerrige utviklere, eller for underholdning.

Akkurat som for bedriftene i fjor er det den minst avskrekkende «robothunden» deres, Spot, som blir først ut til å kunne hentes hjem til en privatadresse.

Nøyaktig hvor mange som vil tenke at det er aktuelt å skaffe seg en «bisk» av metall og ledninger er likevel usikkert, da Spot har en prislapp på rimelig drøye 74.500 dollar. Den er også bare mulig å kjøpe for amerikanere. I alle fall inntil videre. Det er kanskje like greit, for direkte regnet om ville robothunden ha kostet deg over 704.000 kroner, og det før norsk moms på 25 prosent var lagt til.

Robothunden dukket opp for første gang rundt 2016, da som oppvaskhjelp. Siden har vi sett hvordan den blant annet har lært seg å åpne og lukke dører, plukke opp ting fra bakken og hjelpe deg med å bære tungt.

Nylig ble det også kjent at Spot har fått sin første jobb i Norge, der den patruljerer en gassrigg i Nordsjøen for Aker BP. Vi har også sett hvordan roboten er benyttet av blant annet myndighetene i Singapore for å påse at folk etterlever corona-avstandsreglene i hovedstadens parkanlegg. Her har også roboten rapportert inn besøkstall for parkene.

Patruljerer, rydder og snuser opp fremmede

Mens Spot, i alle fall i teorien, kan forstå «apport» blir den nok først og fremst ganske forvirret om du behandler den som en hund og begynner å klø den bak lidar-sensoren eller finner frem plysjdyr med pipemage.

For Spot er i første rekke tenkt for litt røffere oppgaver. Blant annet skal den kunne labbe på rekognoseringsoppdrag dit det ikke er ønskelig å sende inn mennesker via fjernstyring, eller snuse opp fremmede og ukjente elementer mens den patruljerer på store eiendommer.

Ettersom hodet dens er modulbasert kan Spot tilpasses ulike situasjoner. Hodet kan også tas av om eieren ønsker full mobilitet, eller det kan settes på en ekstra arm for å la den åpne dører eller titte over gjerder eller folkeansamlinger.

Kan være med på tur

Boston Dynamics har tidligere fortalt hvordan Spot finner veien uten å skumpe borti mennesker og ting ved hjelp av en rekke forskjellige sensorer. Den er utstyrt med kameraer rundt hele kroppen så den kan se i 360 grader, samt ulike nærhetssensorer og Lidar til å beregne avstand.

Om den snubler, for eksempel om noen dytter den over ende eller den beveger seg i svært ulendt terreng, skal den klare å kare seg på labbene igjen for egen maskin.

Videre kan den bære inntil 14 kilo og holde en marsjfart på 1,6 meter i sekundet – omtrent samme hastighet som mennesker går i. Til forskjell fra sine firebeinte og levende slektninger blir dessuten aldri Spot våt i pelsen. Du slipper altså lukten av våt hund, samt å ta den inn for å varme seg. I alle fall før gradestokken viser minus 20 grader. I tillegg slipper du mating, men kan i stedet bytte batteriet som holder Spot gående i inntil 90 minutter av gangen.

Les også
Her er roboten Posten ser for seg at kan erstatte postkassen din
annonse