Nyhet

Telenor lanserer abonnement med «ubegrenset» data

Men det er selvfølgelig en hake.

Mobildirektør Ric Brown og markedsdirektør June Solbekk i Telenor hadde en nyhet å presentere torsdag: Telenor Next.

Tek.no / Fornebu: Telenor lanserer abonnementet «Next», som de kaller Norges første abonnement hvor kunden selv velger hastighet.

Du betaler dermed ikke for datamengden - den er i utgangspunktet ubegrenset - men velger hastighet etter hva du er villig til å betale for. Slik fungerer det allerede i stor grad i mange land, for eksempel så nært som i Finland.

Råbillig blir det imidlertid ikke:

  • Normal (10 Mbit/sek): 549 kroner i måneden
  • Rask (100 Mbit/sek): 599 kroner i måneden
  • Maksimal (300 Mbit/sek på 4G, potensielt mer på 5G): 799 kroner i måneden

Tjenestene Se Hvem, Min Sky og Nettvern er inkludert.

Ubegrenset = 100 gigabyte

Det er imidlertid en aldri så liten hake. Etter 100 gigabyte settes hastigheten ned til 3 Mbit/sek. Vil du ha full fart tilbake igjen kan du aktivere det Telenor kaller en «Reload», som koster 99 kroner for et døgn eller 499 kroner for resten av måneden.

Da startes i praksis abonnementet på nytt, og du har 100 gigabyte data før hastigheten igjen settes ned igjen. Telenor tillater imidlertid bruk av data-SIM på Next-abonnementene, og den samme datakvota gjelder i EU/EØS som i Norge. Der vil imidlertid hastighetsvalgene oppheves, og du får det som tilbys av den respektive operatøren.

– Vi føler at denne strukturen er en god balanse for både oss og kunden. Hadde man gitt fri bruk og fri hastighet til alle, så ville ikke nettet tålt det - selv ikke vårt. Dette er den optimale balansen mellom å gi kundene hva de vil ha og å beskytte nettverket vårt, sa mobildirektør Ric Brown i Telenor på et pressearrangement torsdag.

Telenor gjør også om hele abonnementsporteføljen sin med introduksjonen av Next. Abonnementene med datakvoter vil fremover kalles original, og de tilbys med datamengder fra 1 til 12 gigabyte. Yng-abonnementene for kunder mellom 18 og 28 år tilbys også som Next fremover, og der ligger prisene en femtilapp lavere over hele linja.

Ingen kunder vil flyttes over automatisk, opplyser Telenor. Eksisterende kunder må dermed selv ta initiativ om de vil over på den nye abonnementsstrukturen.

Tre-fire «fri data»-alternativer

Telia må nok endre X-abonnementet sitt for å holde tritt med Telenor.

Chilimobil og Telia får dermed konkurranse om kundene som vil ha «ubegrenset» datamengde. Chilimobils Fri Data-abonnement koster 499 kroner i måneden, men er begrenset til maksimalt 5 GB på et døgn før hastigheten reduseres til de samme 3 Mbit/s som Telenor tilbyr.

Hvis du makser ut databruken hver eneste dag vil du dermed kunne bruke cirka 150 GB i måneden uten hastighetsbegrensning, men dagsbegrensningen gjør muligens at Telenors tilbud er hakket mer fleksibelt.

Telias variant, kalt Telia X, reduserer på sin side hastigheten til 3 Mbit/sek etter «bare» 40 GB. Det koster 579 kroner i måneden, så det spørs om ikke Telia føler at de må gjøre om på betingelsene for det abonnementet rimelig snart.

I tillegg kommer Ice, som tilbyr det de kaller «Data Frihet». Det innebærer 1000 GB ekstra utover det som ellers er inkludert i abonnementet ditt, og koster 99 kroner i måneden i tillegg til den vanlige abonnementsprisen. Haken her er at de 1000 gigabytene kun kan brukes i Ices eget nett, altså ikke der Ice bruker Telia-dekning. Du er i tillegg begrenset til 10 Mbit/sek.

Data Frihet er mulig på alle abonnement fra og med 8 GB, som koster 299 kroner i måneden.

annonse