Flere megapiksler gir ''dårligere'' bilder

Det er en utbredt misforståelse at flere megapiksler gir bedre bilder. Nå har vi mobiler med opptil fem megapikslers oppløsninger i lomma, og det er på tide å stoppe det tøysete kappløpet om høyest oppløsning!

Fra 0,3 til 5 megapiksler

Tidligere, da mobilene hadde oppløsning på bare 0,3 megapiksler, hadde det faktisk noe å si at den økte. 0,3 megapiksler var en så lav oppløsning at bildene bare dekket en liten del av en PC-skjerm, og de kunne ikke skrives ut i god kvalitet. Derfor var det naturlig å ønske høyere oppløsning.

Da vi nådde oppløsninger på to megapiksler kunne vi endelig skrive ut mobilbildene i vanlig fotostørrelse, noe som kanskje holder for de aller fleste. Dagens kameraer på fem megapiksler kan ta bilder som er store nok til å skrives ut over en full A4-side. Noe mer enn det trenger vel bare de aller færreste – og de som trenger det bruker nok heller et dedikert kamera til disse bildene.

Men nå har det blitt en vedtatt sannhet at flere megapiksler gir flere bilder, og det er det kundene etterspør. Produsentene ser derfor ut til å fortsette med det håpløse kappløpet sitt, og kjøperne styrer etter mobilene med høyest oppløsning i kameraet.

Gir dårligere bilder

Mens kameraoppløsningen øker, skal fortsatt størrelsen på mobilene holdes nede. Dermed holdes størrelsen på bildebrikken og optikken også nede. Da er det en dårlig idé å øke oppløsningen for mye.

Rent teoretisk blir hver piksel mindre, og du får større mellomrom mellom de lysfølsomme områdene. Med mindre effektivt areal, fanger altså kameraet opp mindre lys. Det betyr at kameraet må forsterke signalet mer, men i samme slengen forsterkes også all støy i bildet. Man får altså et kamera som gir kornete bilder, og som i beste fall gir grei kvalitet i dagslys.

Megapikslene er altså på ingen måte flaskehalsen i dagens kameraer. Dersom produsentene hadde sluttet å øke megapikslene, men fortsatt med å øke kvaliteten på bildebrikkene og optikken i kameraene, hadde vi fått bedre bilder.

I tillegg gir flere megapiksler høyere filstørrelse, slik at det kreves mer av mobilen å jobbe med bildene, så vel som at kamerabildene krever større plass i mobilens minne.

Vår søsterside Akam.no har sammenlignet kompaktkameraer med 6 og 12 megapikslers oppløsning, og beviser at lavere oppløsninger gir bedre bilder!

Mange megapiksler er fortsatt kvalitetstegn

Selv om ikke mange megapiksler automatisk betyr gode bilder, kan det i dag regnes som et kvalitetstegn. Når en mobilprodusent stempler en mobil med fem megapiksler, er forventningene store hos kundene. Dermed bør bildekvaliteten også være god.

Sony Ericsson K850i, Nokia N82, Nokia N95, LG KU990 og Samsung G800 er blant de mobilene som har fem megapikslers oppløsning. Disse mobilene tar også de beste bildene.

Det produsentene har gjort, er å øke størrelsen på bildebrikken noe, slik at ikke bildepunktene blir så altfor små. I tillegg har de forbedret optikken. Nokia har samarbeidet med optikkprodusenten Carl Zeiss i sine beste kameramobiler, mens kameramobiler fra LG fått optikken sin godkjent av Schneider Kreutznach som også er en kjent optikkprodusent. Dette er selvsagt positivt.

Salgstall i høysetet

Det som imidlertid er viktigst for en mobilprodusent, er selvsagt å selge flest mulig mobiler. Jo flere megapiksler en mobil har, jo flere eksemplarer blir solgt. Derfor er dessverre megapikslene fortsatt i høysetet.

Trolig hadde vi fått bedre bildekvalitet på kameramobilene våre om produsentene kunne konsentrert seg fullt og helt om optikken og signalbehandlingen, i stedet for å hele tiden utfordre hverandre på antall megapiksler. For det er ingen tvil om at et vanlig kompaktkamera med prislapper under tusenlappen fortsatt gir vanvittig mye bedre bilder, til tross for at oppløsningen bare er et lite hakk høyere og prisen mye lavere.

...selv mitt syv år gamle kompaktkamera, Olympus C-920 med 1,3 megapikslers oppløsning, gir bedre bildekvalitet enn mange av de splitter nye to megapikslers-mobilene jeg har prøvd. Nei, hold oppløsningen nede og gi oss bedre bildebrikker og optikk!

Einar Eriksen,
Journalist, Amobil.no

Les også
Førsteinntrykk: Samsung Pixon 12
Les også
Dette er et mobilbilde
Les også
Er dette Motorolas nye Kodak-mobil?
Les også
- Verdens minste mobilkamera
Les også
Vann gir raskere kamera
Les også
Ta 3D-bilder med mobilen
Les også
– Geotagging blir årets kameranyhet
Les også
Nå blir vi alle paparazzier
Les også
Glem megapikslene
Les også
Sony Ericsson W880i går unna
Les også
Lær deg foto-hemmelighetene
Les også
Én av to kjøper mobil uten kamera
annonse