Tek.no

Nyhet

- Iphone gir ikke operatørsuksess

21 Aug 2009 18:00

Det er ingen tvil om at Iphone har vært en suksess, her som i mange andre land. Men hva har det å si for teleoperatørene? Teleanalytikeren John Strand mener at operatørene slettes ikke tjener så mye som de tror på å ha Iphone. 

Inside Telecom har rapportert fra en hett diskusjon mellom Strand og Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus. 

- Mange myter

Strand mener at Iphone ikke skaper kundevekst. Rapporten Strand viser til, tilsier at Iphone har hatt en mindre vekst enn mobilmarkedet som helhet.

Strand mener også at Iphone ikke genererer mer datatrafikk. Han viser til en rapport som hevder at mye av trafikken på Iphone skyldes at brukerne flytter en del av internettrafikken sin til Iphone. 

Ifølge Strand er heller ikke App Store en så stor suksess som man tror. Han viser til at omsetningen på 150 millioner dollar i fjor bare er en brøkdel av den totale omsetningen på mobile tjenester utenom tale og SMS, som er anslått til 8,6 milliarder dollar samme året. 

Rett og slett mener den kjente teleanalytikeren at Iphone ikke er så god butikk som operatørene tror, og etterlyser flere håndfaste tall fra operatørene.

Netcom fikk Strand i vranghalsen

- Kjære John Strand, innleder Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom, i et innlegg i Inside Telecom, og begynner med å understreke at selskapet respekterer Strands erfaring og kompetanse. 

- Du etterlyser mangt og meget fra oss både i tall- og faktaform. Skulle alt blitt dokumentert i den grad du ønsker deg, ville dette innlegget sannsynligvis slått rapporten din i antall sider, og de fleste leserne ville hoppet av til fordel for nytrukket kaffe eller andre deler av dagens dont, skriver Vederhus i innlegget på Inside Telecom.

- Det blir for drøyt, Strand. Rett og slett for drøyt

Vederhus synes det blir for drøyt av Strand å mene at operatørenes helhetlige resultatbilde kan forklares med om en operatør har den ene eller den andre telefonen. Han skriver at måpingen hans kommer til å slite ut både kjevebein og leppestruktur dersom Strand er villig til å mene at Netcom tror at én telefon (uansett grad av vidunderlighet) skulle løse alle de spennende utfordringene de befatter seg med daglig. 

Han viser til at termineringsbildet og andre faktorer har gjor det vanskelig å tjene penger i markedet, men at Netcom likevel holder en margin på 34 til 35 prosent. 

- Det peker vel heller på sunn drift, god styring og fornuftige valg både hva gjelder kostnadskontroll, investeringsnivå, subsidieringsnivå, terminalsortiment, abonnementsstruktur og kundeorientering, skriver Vederhus i innlegget sitt.

Likevel mener han at Iphone har vært med på å endre markedet. 

- Den har egenskapen til å endre mobilvaner, og er det hittil (SonyEricsson, Nokia, HTC, Samsung – vi digger dere, og håper dere får meg til å spise disse ordene om kort tid) beste utstillingsvinduet for mobilitetens muligheter, skriver Vederhus.

Der kommer inntektene, mener Vederhus. Ikke på grunn av én telefon, men på grunn av et nytt bransjebilde.

John Strand står imidlertid på sitt, og viser til at den amerikanske operatøren AT&Ts tall har flatet ut etter at de eksklusivt lanserte Iphone i USA.

(Kilde: Inside Telecom)

Les også
Rekordsalg av Iphone
Les også
Tror du Iphone er populær?
Les også
– Jailbreaking er en stor trussel
Les også
Her er Netcoms Iphone-priser
Les også
Dette koster Iphone 3GS
Les også
Iphone 3GS er i salg
Les også
Netcom har halvert surfeprisen
annonse

Les også