Moblin 2.0 lansert

Intel lovet for kort tid siden at Moblin 2.0 snart skulle ut av beta. Dette skjedde torsdag, samme dag som verdens første nett-PC med Moblin ferdig installert ble lagt ut for salg.

Dell var først ute, og nyheten er kanskje ikke så stor som enkelte hadde håpet på. Modellen det er snakk om er nemlig en helt standard Inspiron Mini 10v, og prisen blir den samme som samme modell levert med Windows XP. Dell sier også at lanseringen i hovedsak er rettet mot utviklere, men at den også vil tilby et enklere alternativ til Ubuntu for sluttbrukere som surfer på nettet og spiller av media.

Samtidig er også Moblin 2.1 annonsert. Selv om navnet skulle tilsi at dette er en oppfølger til Moblin 2.0, blir Moblin 2.1 en langt større satsing. Dette er nemlig programvare som retter seg mot smarttelefonsegmentet. Prinsippet bak programvaren er den samme, men brukergrensesnittet er nytt og er spesialtilpasset fingerbruk. Dessuten har Intel gått tilbake til tegnebrettet når det gjelder veksling mellom applikasjoner, selv om den nye løsningen er til forveksling lik løsningen man finner i programvaren til Palm.

Det spekuleres dermed i om Intel har planer om satsing på mobilmarkedet. Ryktet har det til at Intel skal lansere sin egen smarttelefonportefølje i løpet av neste år, smarttelefoner som naturlig nok skal kjøre neste generasjon Atom-prosessorer.

Dette betyr ikke at Intel forkaster nett-PC-en. Moblin 2.1 skal fortsatt kjøre på nett-PC-er, og Intel nevner også "bilunderholdning" som et segment de ønsker å nå med Moblin 2.1. Forventet lansering av Moblin 2.1 for nett-PC-en er satt til fjerde kvartal allerede dette året.

De største nyhetene i 2.1 blir en pakkebehandler og en online programvarekatalog. Disse har fått navnet "Moblin garage" og "Moblin application installer" og tidlige skjermskudd viser en ganske standard pakkebehandler, ikke ulik den man kjenner fra Ubuntu.

En tidlig forhåndsvisning av Moblin 2.1 for nett-PC-en er lagt ut for nedlasting her.

Man kan etter hvert begynne å lure på hvor Intel egentlig ønsker å ta Moblin. Er det realistisk at Moblin skal bli stort både på nett-PC-en, smarttelefonen og innen bilunderholdning? Er det plass til enda en Linux-aktør på smarttelefonmarkedet?

(Kilde: moblin, htlounge, electronista)

Les også
Moblin-PC lanseres snart
Les også
Asus nett-PC med Moblin i oktober?
Les også
Nett-PC-er skuffer kundene
Les også
Novell planlegger "app store" for åpen kildekode
Les også
Acer skal kjøre Moblin
Les også
Moblin 2.0 er betaklar
annonse