Til hovedinnhold

Fujifilms nye toppmodell

F300EXR er altså Fujifilms nye flaggskip, og dermed har det blitt utstyrt med en del interessante spesifikasjoner. En 15x zoom som tilsvarer 24 - 360 mm brennvidde med fullformat er ganske så imponerende i et så smalt kamera som dette, med en tykkelse på 32,55 mm. Blenderverdiene på f/3.5-5.3 er ikke like imponerende, men er helt OK for et kamera i denne klassen.

Oppløsningen blir heldigvis ikke heftigere enn 12 megapiksler, og selv om også det etter vår mening er langt mer enn man trenger i et kompaktkamera, takker vi vår skaper - og kameraets - for at Fujifilm valgte å være nøkterne på dette området. Smått legendariske Fujifilm F31fd regnes for eksempel fremdeles av mange for å være noe av det beste som noensinne er laget av kompaktkameraer, til tross for at det har "bare" seks megapiksler. Bildebrikken i F300EXR blir for øvrig på 1/2".

Skjermen i F300EXR blir på 3 tommer (7,6 cm) og får 460 000 bildepunkter. Kontrasten oppgis til å være 1:1200 og innsynsvinkelen skal visstnok være 160 grader.

Og apropos vinkler, så har Fujifilm i F300EXR forbedret den forholdsvis nye "motefunksjonen" vi har sett i kameraer fra andre produsenter, nemlig "beveglsespanorama". Dette vil si at man kan holde utløserknappen nede og la kameraet ta bilder i en fei, mens man sveiper kameraet over området man vil lage et panoramabilde av. Kameraet tar da de bildene som trengs, analyserer dem, og setter dem sammen til ett stort bilde. Tidligere var maksimal synsvinkel på dette 270 grader, men med F300EXR lover Fujifilm nå at 360 grader skal være mulig.

F300EXR er også utstyrt med en ny gyro, som visstnok skal forbedre bildestabilisatoren som er innebygget, men vi tenker oss at panoramafunksjonen sikkert ikke har vondt av denne heller.

I tillegg får F300EXR PASM-kontroller, og videoopptak i 720p, men dette er langt fra den mest spennende teknologien Fujifilm har stappet inn i sin nye modell. Vi har allerede nevnt at de har prestert å skvise inn hele 15x zoom med bra vidvinkel i et forholdsvis smalt kamera, og det har de klart ved hjelp av et nyutviklet objektiv som vipper ikke bare èn, men to elementgrupper ut av veien når det trekkes inn i kameraet.

Det mest spennende tar vi imidlertid til slutt: Fujifilm lover at F300EXR skal ha en videreutvikling av EXR-brikken, passende nok kalt EXR II, som ikke bare kan tilby forbedringer på de etter hvert velkjente EXR-funksjonene, men også noe nytt som kan vise seg å bli dette kameraets store trekkplaster: Rask autofokus. Og ikke bare rask heller. Fujifilm påstår i sin pressemelding at AF-hastigheten på F300EXR faktisk skal være helt nede i 0,16 sekunder. Hvordan de har målt dette, og under hvilke forhold og forutsetninger, nevner de ingen ting om, men det høres uansett lovende ut.

Måten de har klart dette på er ved hjelp av noe som de kaller Hybrid-AF, som essensielt går ut på at EXRII-brikken setter dem i stand til å benytte både tradisjonell kontrastbasert autofokus, og fasebasert autofokus som er den vi kjenner fra speilreflekser, i det samme kameraet, med den samme brikken. Autofokussensorer av fase-typen sitter parvis på EXRII-brikken, og kameraet vil automatisk velge det autofokussystemet som egner seg best, basert på hvor mye lys som er tilgjengelig.

Diagrammet over viser hvordan de to systemene fungerer, og hvorfor fasebasert AF ofte vil være raskere enn kontrastbasert. Sistnevnte er avhengig av å flytte på linseelementer for å se hvordan fokusen da endrer seg, mens fasebasert autofokus kan måle hvor langt unna fokus det objektivet er, og i hvilken retning. Kameraet "vet" dermed hvordan det skal flytte linseelementene og hvor langt, allerede før bevegelsen er satt i gang.

F300EXR får en veiledende pris i Norge på kr 3499,- og det vil bli tilgjengelig her til lands en gang rundt månedsskiftet september-oktober.

Les også: Fujifilm F200 EXR - En revolusjon

Les også: Super CCD EXR - Fujifilms nye sensorteknologi

Les også: Test: Fujifilm F200 EXR - I pose og sekk?

annonse