Tek.no

Nyhet

Speilrefleks i mellomklassen fra Sony

Sony Alpha A700 med vertikalgrep
Erik Faarlund
6 Sept 2007 01:14

Nyhet

Det er ikke de helt store overraskelsene på A700. Her er det ikke så revolusjonerende nyheter som vi hadde håpet på, men kameraet virker likevel som skikkelig vare.

Likheter med Nikon D300
Oppløsningen er på 12 megapiksler, og det dreier seg sannsynligvis om den samme, eller nesten den samme sensoren som på Nikon D300. Selv om Sony har økt oppløsningen, har de likevel kunnet øke høyeste ISO-verdi. Den er nå 3200, og du har en boost-funksjon som øker den til 6400. På A100, var støyen noe av det vi var minst fornøyde med, så Sony har en del jobb å gjøre for at ISO 6400 skal være noe annet enn bare støy. Det blir spennende å se hva de har fått til her.

Skjermstørrelsen er på 3 tommer (2,5 på A100), og oppløsningen er økt til 922 000 punkter. Det betyr antakelig at denne også er identisk med D300, og bør kunne gi et meget skarpt bilde som egner seg til vurdering av skarphet.

Kamerahuset er nå bygd i magnesium, slik det også er på Canon EOS 40D og Nikon D300. Det gjør det litt mer solid, og lettere å bygge vann- og støvavstøtende. Noe Sony også har gjort.

Sony har gjort plass til en ekstra kortplass for MemoryStick minnekort. På A100 var det en plass for CF-kort, og så fikk du med en overgang for å kunne bruke MS. Nå har du to plasser, en til hver type. Det gir langt mer fleksibilitet.

De fleste nyhetene er på baksiden av kameraet.

Gammeldags design
Designet på kameraet minner mye om A100. Det er fortsatt ganske kantete, i motsetning til de fleste andre produsenter som gir dem mye rundere former. Om du liker det er en smakssak, men vi synes det gjør at kameraet ser litt gammelt ut. Betjeningen av kameraet er en annen enn på A100. A100 hadde to ratt til å styre det aller meste. Det var oversiktlig, men ikke direkte kjapt. A700 har kun ett slikt ratt, og det kan tyde på at det er en mer tradisjonell betjening, som fungerer bedre for litt mer erfarne brukere.

Raskere enn A100
Autofokusen er forbedret, og har nå 11 fokuspunkter, og flere kryss-senorer. Det bør gi raskere og mer presis autofokus.

Hastigheten på seriebilder har gått opp fra 3 til 5 bilder pr. sekund, og du kan ta JPG-bilder i denne hastigheten så lenge det er plass på minnekortet (gitt et tilstrekkelig raskt minnekort). Det er ganske imponerende, og frir deg fra å måtte forholde deg til bufferstørrelsen. Bruker du RAW, er det plass til 17 bilder. På A100 er det kun plass til 6 RAW, og det var en stor begrensning for alle som to seriebilder.

Problemet som A100 hadde med at øyesensoren ved søkeren aktiviserte autofokus når kameraet hang rundt halsen og kom nært kroppen, er nå en saga blott. A700 har fått en grepssensor som fungerer sammen med øyesensoren, slik at man slipper at batteriet tømmes på grunn av fokusering i hytt og gevær mens man ikke bruker kameraet. Absolutt positivt at Sony hører på sine brukere og retter opp i problemer som kommer frem. Interessant er det også at A/D-konverteren i dette kameraet er intergrert i selve sensorbrikken. Hva dette vil bety for hastighet og kvalitet er vel usikkert ennå, men man kan spekulere i at det nok er gjort av hensyn til enten pris eller hastighet, eller en kombinasjon. Det er også en mulighet at denne løsningen vil utvikle mer varme enn før og dermed føre til øket bildestøy, men det er for øyeblikket ren spekulasjon, og uansett ikke av avgjørende betydning. Likevel, kanskje det er dette som er årsaken til at Sony har implementert dobbel støyprosessering på A700, en gang før A/D-konvfertering og en gang etter.

Spesifikasjoner på A700 finner du i produktguiden, her.

Alt i alt er dette et kamera som plasserer seg trygt i mellomklassen, sammen med Canon EOS 40D og Nikon D300. Men det gjør også at vi savner Live View. Olympus har hatt det lenge. Nikon har det, Canon har det og Panasonic har det. Det overrasker oss at ikke Sony har det, når de tilsynelatende benytter den samme sensoren som Nikon, og de har en skjerm som ville passe utmerket til formålet.

Veiledende pris i USA ser ut til å bli $1399 for kamerahuset, noe som skulle tilsi en pris litt under Canon EOS 40D.

Nye objektiver
Samtidig med kameraet, lanserer de en del nye objektiver, som vi har fått svært lite informasjon om. Det dreier seg om et 55-200mm f/4-5,6 til €250, et 18-250mm f/3,5-6,3 til €600 og 16-105mm f/3,5-5,6 også til €600. Det siste ser ut til å bli det nye kit-objektivet, og levert som kit, koster kameraet med 16-105mm €1900. Det plasserer kameraet prismessig i overkant av de andre, men da får du med et objektiv med ganske attraktivt zoomomfang, tilsvarende 24-160mm. Akkurat hvordan prisene blir når kameraet kommer på markedet gjenstår å se.

Informasjonen om de nye objektivene er ikke bekreftet, så vi tar foreløpig et lite forbehold om feil.

Ytterligere sider som omtaler A700 finner du her:

Les også