Norsk bedrift sikrer mobilen

Den Kongsvinger-baserte bedriften Ibas skal i juli lansere et nytt program som sletter data på mobiltelefoner. Programmet er et såkalt "wipe-program" med navnet "Ontrack Eraser for Mobile Devices". 

Det høres kanskje ikke så spesielt ut, men sannheten er at når du sletter filer på vanlig måte slettes bare adressen. Filen er fortsatt fullt leselig, og dermed kan en neste eier av telefonen finne informasjon om skatt, bank, avtaler, kunder, korrespodanse og passord til IT-systemer.

Overskriver flere ganger

Det Ontrack Eraser for Mobile Devices gjør, er å overskrive filen en rekke ganger for å sørge for at filen forsvinner. Dette er helt vanlig for PC-er og servere, men i mobilverdenen har dette vært en mangelvare. 

Et amerikansk sikkerhetsselskap kjøpte i for eksempel i 2006 ti tilfeldige avanserte telefoner brukt på Ebay. Ni av de inneholdt sensitiv informasjon som var fullt leselig, og det var ingen problem å spore opp de opprinnelige eierne.

En undersøkelse blant norske bedrifter viser at 75 prosent av bedriftene mener det er viktig at informasjon ikke kommer på avveie, men 70 prosent mangler et system for å slette informasjon på brukte mobiltelefoner. 

Les mer om undersøkelsen

Utfordring

Ibas sier til Digi.no at det er en utfordring å lage slike programmer til mobiltelefoner. En slik løsning for PC-er krever at man starter datamaskiner fra en CD eller USB-enhet, slik at harddisken kan slettes. En mobiltelefon kan ikke startes på denne måten, og slettingen må foregå mens telefonens operativsystem er aktivt. 

Løsningen er at sletteprogrammet ikke røre operativsystemet, men sletter de områdene der det kan lagres data av brukeren. 

I første omgang skal programmet lanseres for Symbian OS og Windows Mobile, og deretter kommer en Blackberry-versjon.

(Kilde: Digi.no)

Les også
Toppsjefer ubekymret for mobilsikkerhet
Les også
Fire av fem bedrifter utsatt
Les også
Verdens første SMS-orm oppdaget
Les også
Blackberry skjuler kriminelle
Les også
Mobilene ble ikke hacket
Les også
Over én million angrep i fjor
Les også
Kan mobilvirus installere seg selv?
annonse