Dette viruset kan sette deg i gjeld

Den første trojanske hesten for Series 60-baserte Symbian-telefoner har blitt oppdaget, melder antivirusselskapet Kaspersky Labs. Viruset kan sende mobilregningen din til værs.

Series 60 benyttes i veldig stor grad av Nokias smarttelefoner, som N-serien og E-serien.

Om du blir infisert av viruset vil det begynne å sende SMS til forskjellige kostbare SMS-tjenester. Resultatet er store telefonutgifter for deg.

Viruset, som har fått navnet Trojan-SMS.Symb.OS.Viver, blir vanligvis kamuflert som et nytteprogram som for eksempel et fotoprogram. Så snart programmet er installert, vil Viver begynne å sende SMS.

Risikerer tusner av kroner i regning
Slike SMS-tjenester koster gjerne fra noen få kroner til over 60-70 kroner, og belaster regningen din med en gang meldingen sendes. Om det sendes 100 meldinger, risikerer du altså å betale mange tusen kroner.

Viver har foreløpig kun en begrenset spredning i Russland og andre land hvor piratkopiert programvare er spesielt vanlig.

Grunnleggende forskjell
Under fjorårets CeBIT-messe fortalte antivirusselskapet F-Secure at det er en grunnleggende forskjell på PC-virus og mobilvirus:

Mens PC-viruset gjerne er laget for å ødelegge mest mulig, er mobilvirus laget med økonomisk gevinst som mål. Det kan for eksempel tenkes at folk som lager virus som Viver også står bak de dyre SMS-tjenestene. Dermed går pengene dine rett i lomma på virusmakeren.

(Kilde: unwiredview.com)

Les også
– Alt Wi-fi-utstyr må registreres hos staten
Les også
Få gratis antivirus
Les også
Skal sikre Windows Mobile
Les også
- Viruset skulle sverte oss
Les også
Series 60 når hundre millioner
Les også
- 2006 blir virusår
Les også
Nye Symbian-virus
annonse