Tek.no

Nyhet

Google: Huawei Mate 30 Pro vil ikke komme med Google-apper

Enormt tilbakeslag for Huaweis flaggskip.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
29 Aug 2019 07:26

Huawei kan ha et enormt problem foran seg: Den kommende flaggskipmobilen Mate 30 Pro vil slippes uten tjenester og apper fra Google. Med andre ord, den vil slippes uten tilgang til verdens mest populære applikasjonsbutikk, Google Play Store.

Beskjeden kommer direkte fra Google, skriver Reuters. Den samme opplysningen blir også bekreftet av nettstedet The Verge.

Årsaken er den pågående feiden mellom Kina, Huawei og amerikanske myndigheter, hvor USA har nektet amerikanske selskaper å selge varer og tjenester til det kinesiske mobilselskapet.

Kjører fortsatt Android

Helt siden USA først satte Huawei på sin såkalte «Entity»-liste i mai, som forhindret amerikanske selskaper å samarbeide med dem, har det vært usikkerhet rundt deres kommende mobiler. Forbudet gjaldt nemlig fremtidige mobiler, ikke de som allerede var på markedet.

Nå som Huawei Mate 30 Pro er rett rundt hjørnet - ryktene peker på en lansering den 18. september - virker det som vi nå fasiten for hva som vil skje.

Mate 30 Pro vil fortsatt bruke Googles operativsystem Android, som er åpen kildekode og kan brukes av hvem som helst. Men Google har sagt at den ikke vil komme med noen av tjenestene selskapet tilbyr forhåndsinstallert, da dette ville vært brudd på USAs bestemmelse.

Det finnes andre applikasjonsbutikker der ute, men de er langt mer fragmenterte enn den Google tilbyr, og kan ikke by på det samme utvalget. Det er neppe like sikkert heller, selv om det senest i går ble oppdaget at en populær app i Google Play Store var infisert med skadevare.

Det er også naturlig å tro at Huaweis kommende brettbare mobil, Mate X, vil få samme skjebne som Mate 30 Pro.

Huawei Norge vil ikke kommentere

Huawei Norges kommunikasjonssjef, Anders Bigseth, ville ikke forklare hva slags konkrete konsekvenser USAs avgjørelser vil ha for deres kommende mobiler:

– Vi kommenterer ikke rykter om produkter som ennå ikke er på markedet. Vi er imidlertid fremdeles forpliktet til Android-økosystemet med mindre begrensninger fra det amerikanske handelsdepartementet gjør det umulig for oss, sier Bigseth til Tek.no.

Utsettelsen fra USA hjelper ikke

Selv om Huawei fikk en utsettelse på forbudet på tre måneder i mai, og deretter forlenget det med ytterligere tre måneder for et par uker tilbake, vil det ikke hjelpe deres kommende mobiler. Utsettelsen gjorde bare at de kunne fortsette å tilby programvare-oppdateringer og sikkerhetsfikser til deres nåværende mobiler, slik som toppmodellen P30 Pro, men ikke fremtidige produkter.

Mate 30 Pro, Mate X og andre planlagte mobiler blir dermed ikke beskyttet.

Jobber med eget operativsystem og applikasjonsbutikk

Huawei har jobbet i årevis med et eget Android-alternativ, og slapp tidlig i august operativsystemet HarmonyOS. Selv om dette også skal kunne brukes på mobiler, kunne de fortelle oss at det i første omgang er tenkt til smartenheter som TV-er og biler.

Samtidig har de også sin egen applikasjonsbutikk, Huawei App Gallery, som muligens vil bli brukt som deres alternativ til Google Play Store. The Verge skriver at Huawei har forsøkt å overtale mange apputviklere til å tilby appene sine via App Gallery som en måte å tilby apper til det enorme kinesiske markedet.

Vår mobilekspert Finn Jarle Kvalheim har også forestilt seg en løsning hvor Google tilbyr Google Play Store som en nedlastbar app, separat fra Android, som vil gjøre at Huawei-eiere kan laste ned applikasjonsbutikken etter de har kjøpt mobilen.

Les kommentaren fra vår mobilekspert i mai:
Slik kan Huawei klare seg uten Google »

Les også
NY Times: Trump letter på forbudet mot Huawei
annonse

Les også