Til hovedinnhold

Private nettkameraer utleveres direkte på nett

Verdenskart viser hundrevis av nettkameraer med sikkerhetshull.

For omtrent ett år siden ble det oppdaget et sikkerhetshull i en rekke nettkameraer fra Trendnet. Hullet gjorde at alle som visste kameraets nettadresse kunne klikke seg inn og kikke på en ren direktestrøm fra kameraet.

Trendnet var naturligvis snart på pletten med en fastvareoppdatering som fikset problemet, men dette avhenger jo av at brukerne faktisk oppdaterer kameraet sitt. Og det gjenstår fremdeles en god del som ikke har gjort det.

Nå finnes det en egen nettside der alle de usikrede kamerastrømmene har blitt puttet inn i et interaktivt kart. Klikk på en stedmarkør, og plutselig er du i noens soverom – i det hele tatt en nokså uvirkelig, bisarr og litt ekkel opplevelse. Det snur hele greia med overvåkning opp ned.

Skal ikke være vondt ment

Siden skal etter sigende være opprettet for å gjøre folk oppmerksomme på at de potensielt har noen tusen kikkere i alt fra stuer til kontorer og lesesaler rundt om i verden. Det skal være bloggen Console Cowboys som står bak – som også skal ha vært de første til å skrive om sikkerhetshullet.

At kartet tilfeldigvis også gjør det langt enklere å være kikker, er en annen side av saken.

Ingen av de usikrede kameraene ser ut til å være plassert i Norge, men noen i våre naboland har trolig en og annen kikker.

For alle som ikke er rammet, bør dette om ingenting annet være en påminner om at de aller fleste av oss fanges opp av kameraer hver eneste dag, om enn kanskje ikke i hjemmet.

Ønsker å varsle

Trendnet selv hevder at alle som eier et kamera med sikkerhetshullet skal ha blitt varslet, men enten er det en god del som ikke er registrert noe sted, eller så har de ikke greid eller brydd seg om å oppdatere fastvaren.

Til Network World uttalte Trendnets IT-direktør Brian Chu at selskapet gjør alt de kan for å gi beskjed til alle brukere av kameraer rammet av sikkerhetshullet.

Kilde: The Verge

Les også
Vil la politiet hacke seg inn i PC-er
Les også
Vi vil ha mer overvåkning på nett
Les også
Hackere kan ta kontrollen
annonse