Til hovedinnhold

– Internett er vilt og anarkistisk

– Verdens land må vedta et sett med felles spilleregler for bruk av Internett. Dette ønsket uttrykte Nicolas Sarkozy på tirsdag da han åpnet e-G8 – et møte om Internett for deltakere fra verdens største økonomier i forkant av G8-møtet på torsdag.

– Jeg tror ikke på et sett med minimumsregler på nasjonalt nivå. Internett er globalt. Vi kan ikke fortsette å late som at reglene er nasjonale, sier den franske presidenten.

Fokus på rettigheter og plikter

Ettersom Internett-revolusjonen er i ferd med å ta mer og mer av, dukker stadig flere spørsmål om skatter, intellektuelle rettigheter og det som kalles monopolvirksomheter på nettet opp som aktører må ta stilling til.

– Regjeringer og Internett-aktører må arbeide for å sikre at menneskerettigheter og kreativ frihet blir respektert på nettet. Lover og prinsipper som er samfunnet bygger på, bør også gjelde på Internett, mener Sarkozy, som fortsetter:

– Ikke glem at deres virksomheter er forpliktet til å bidra rimelig til de nasjonale økosystemene.

Advarer mot regulering

Sarkozy har som Frankrikes president gått hardt ut mot piratvirksomhet på nett. Statsorganisasjonen Hadopi sender advarsler ut til fildelere, og etter to advarsler kan borgeren miste retten til Internett-tilgang, hvis det ikke allerede har skjedd.

Frankrikes finansminister, Christina Lagarde, har tidligere understreket at Frankrike ikke ønsker å stoppe veksten på Internett med nye reguleringer. I dag står nettet for tre prosent av verdiskapningen på verdensbasis, og veksten skal fortsetter, forsikrer hun.

Google-sjef Eric Schmidt advarer mot å regulere Internett-virksomhetene, ettersom det kan kvele den nye industrien. Han foreslår i stedet å lansere tekniske løsninger på de problemene som måtte oppstå.

Deltakerne på e-G8 skal vedta en ikke-bindende resolusjon som skal bli presentert for toppsjefene på G8-møtet senere denne uken.

(Kilde: ComON)

annonse