Få bedre iPhone på mandag

Ryktene skal ha det til at 14. februar er datoen for neste gratis oppdatering for Apples bærbare enheter. Det betyr at eiere av nyere iPhone, iPad og iPod Touch kan laste ned ny programvare med flere nyheter.

iPhone 2G og iPhone 3G vil ikke få oppdateringen, så iOS 4.3 er altså for eiere av de to nyeste versjonene av Apples telefon.

iPhone blir lommeruter

Den nyheten som kanskje flest iPhone-eiere vil sette pris på er muligheten til å dele internett fra telefonen i en trådløs sone. Dette er funksjonalitet som likner mye på den vi får fra bærbare lommerutere for mobilt bredbånd.

Tidligere har det kun vært mulig å dele internett via kablet tilkobling eller trådløst via Bluetooth med iPhone. Dette er raskere og fungerer uten drivere. Alt man trenger er støtte for trådløst nett, og dermed kan også eiere av nettbrett uten 3G-tilkobling, så som billigste utgave av iPad, bruke internettilkoblingen fra en iPhone.

Litt skuffende er det kanskje at eiere av en iPad som har 3G-tilkobling ikke vil kunne dele sin egen tilkobling på samme måte. iPad har fra før heller ikke mulighet til å dele internett via kabel eller Bluetooth.

Orienteringslåsen er tilbake

For iPad-brukerne er nok noe av det viktigste at orienteringslåsen nå kommer tilbake. Det skapte stor furore da skyvebryterens funksjonalitet ble endret fra orienteringslås til å dempe alle lyder.

Apples bærbare produkter snur selv skjermbildet ettersom hvordan du holder enhetene. Ved å skru på orienteringslåsen sikrer man seg mot at skjermen snur seg i feil retning når for eksempel bruker produktet liggende.

Nå kan man velge mellom disse to funksjonene, slik at man har orienteringslåsen lett tilgjengelig om man vil.

En funksjon som det er uvisst om vil komme er såkalte "gestures". Dette er fingerbevegelser på skjermen som fungerer i stedet for knapper.

I den tidlige versjonen av iOS 4.3 som er ute nå fins denne støtten. En av funksjonene er at man ved å dra fire fingre sidelengs over skjermen kan veksle mellom applikasjoner. Trekker man de samme fire fingrene oppover åpnes oppgavevelgeren nederst på skjermen.

Disse funksjonene kan du se demonstrert på videoen nederst i saken.

iPad 2 samtidig?

Små endringer i applikasjonsbutikken, og mange nye funksjoner for utviklere er også inkludert i oppdateringen. En av nyhetene for utviklere er at Apples funksjon for trådløs avspilling av lyd og video, Airplay, nå blir tilgjengelig for tredjeparts programvare.

Dermed er det duket for at medieapplikasjoner så som Spotify og WiMP vil kunne sende lyd trådløst fra iPhone eller iPad til høyttalere og annet tilbehør.

Det har også gått svært usikre rykter omkring en mulig lansering av iPad 2 samtidig med den kommende iOS 4.3-lanseringen.

Les også: Slik blir iPad 2(teknofil.no)


Les også:

(Kilde: cnet.com, mobili.no)

Les også
Slik sikrer du deg mot kjemperegninger
Les også
iPad 2-skjermen avslørt
Les også
iPhone-applikasjonen som finner Taliban
annonse