Nyhet

Mobilen sporer deg døgnet rundt

[Nettavisen]: Om noen spurte om du ville gå med en sender i lomma som til enhver tid registrerte hvor du befant deg, slik at politiet kunne spore hvor du har beveget deg, hadde du sagt ja?

Dette er ikke et hypotetisk spørsmål. Om du har en mobiltelefon er dette en ganske presis beskrivelse av virkeligheten. Om du er en avansert mobilbruker, med en telefon som iPhone eller andre smarttelefoner, så er det en nesten nøyaktig beskrivelse av hvordan ting fungerer i dag.

Og norske myndigheter jobber for at det skal bli en helt nøyaktig beskrivelse, og de ønsker at det skal være mulig å finne ut hvor du befant deg for et år siden.

Slik fungerer det i dag
Dette er ikke virkelighetsbeskrivelsen til en paranoid konspirasjonsteoretiker.

Hver gang mobiltelefonen din er i bruk så registrerer mobiloperatøren din hva du har gjort, og hvor du befant deg da det skjedde. Sender du en SMS-melding, da registreres det hvor du er. Mottar du en SMS-melding, registreres det samme. Om du ringer noen, eller noen ringer til deg, da registreres det hvor du er.

Og hver gang mobiltelefonen din sjekker om du har fått e-post, leter etter nyeste innstillinger for en applikasjon du har installert - eller du ønsker å høre på musikk med for eksempel Spotify på mobilen, så registreres det hvor du befant deg.

Om det såkalte Datalagringsdirektivet blir vedtatt, skal det også registreres hvor du var om noen forsøkte å ringe deg.

Sitter med enormt mye informasjon
Nettavisen har i noe tid forsøkt å få utlevert en rapport som viser nøyaktig hva slags informasjon mobiloperatørene sitter på når det gjelder mobilbruken til nordmenn. Etter en del jobbing klarte vi til slutt å få utlevert en delvis sensurert rapport over en ukes bruk fra undertegnedes mobiltelefon.

Til tross for at jeg bruker en iPhone, er min mobilbruk relativt konservativ. Jeg har ikke aktivert automatiske oppdateringer, automatisk sjekk av e-post og såkalte «pushmeldinger» fra forskjellige applikasjoner. Både på jobb og hjemme er telefonen koblet til et trådløst nettverk. Dette gjør at telefonen min i relativt liten grad har behov for å koble seg på mobilnettet.

Skal vi tro utskriften til bloggeren George Gooding vil denne typen funksjoner føre til at mobilen, bare mens du sover om natten, sørge for at mobilen kobler seg på nett hver halvtime.

Veldig detaljert
Den spesifiserte detaljutskriften (trafikkdatautskrift) fra Telenor, som er den utskriften politiet får hvis de får innsyn i ditt mobilbruk, er betydelig mer detaljert enn en vanlig «samtalespesifikasjon» som du kan få om du har spesifisert regning.

Mens min samtalespesifikasjon for en uke var på drøyt en halv side, trengte trafikkdataene drøyt seks sider (i tillegg til at hver side gikk over to sider) for å få plass til alt som var registrert. Om Datalagringsdirektivet hadde eksistert, ville utskriften vært enda lenger.

Siden jeg ikke er involvert i organisert kriminalitet er utskriften relativt banal. Den viser stort sett at jeg har vært i områdene rundt der jeg bor og jobber, og at jeg har sendte meldinger og snakket med venner, familie og personer jeg har kontakt med i forbindelse med jobb.

Enkelt å følge min reiserute
Det som derimot var ganske interessant, var utskriftene for et par dagers tur jeg hadde til Sverige for et par uker siden, som viser hvor mye mobilutskriften kan si om mine bevegelser.

Klokken 08.42.39 mottok jeg første del av en dobbeltmelding fra en kollega. Denne meldingen ble registrert på en basestasjon tilhørende shoppingsenteret Byporten i Oslo sentrum. Syv sekunder senere mottok jeg andre delen av denne, og denne ble levert gjennom en basestasjon ved Oslo Spektrum, rett ved siden av.

Foreløpig er det litt vrient å si med sikkerhet hva jeg driver med. Men syv minutter senere sender jeg en dobbeltmelding tilbake, og denne slår inn på en basestasjon på Postterminalen. Uten å sitte på dekningskartet til de forskjellige basestasjonene er det ikke lett å si med nøyaktighet nøyaktig hvor jeg har beveget meg (Telenor kunne derimot enkelt ha gjort dette), men da det 11 minutter senere slås inn at jeg er på mobilnett i Oslotunnelen for tog, er det liten tvil om at jeg har gått til Oslo S, og tatt toget sørover.

I minuttene som kommer registreres jeg blant annet på Skøyen, Blommenholm, Haslum og Sandvikasenteret - før jeg til slutt slår inn på basestasjoner i Drammen sentrum.

Utskriften viser så at jeg har vært på et spesifikt område i Drammen i rundt en time, før jeg 11.47.27 får en nyhetsmelding fra NTB på SMS. På dette tidspunktet viser utskriften at jeg er på Nesbru, like sør for Oslo igjen. Knappe 50 minutter senere bruker jeg mobilen i østre deler av Kløfta - før utskriften viser at jeg har passert riksgrensen over til Sverige.

En trenger ikke å være et geni for å skjønne at jeg den dagen tok toget fra Oslo S til Drammen i 9-tiden, møtte noen i Drammen - kjørte bil nordover gjennom Oslo, videre på E6 - og høyst sannsynligvis fortsatte videre østover der ifra til Sverige.

Telenor har ikke tilgangen til navnene på basestasjonene i Sverige, i alle fall som de utleverer, men i løpet av det neste døgnet blir jeg registrert 24 ganger i Sverige, før det igjen slår inn at jeg er tilbake i Norge.

Og slik kan vi fortsette å spore min videre ferd hjem. 
Skapes langt flere spor
- Direktivet tar ikke innover seg den teknologiske utviklingen som har skjedd siden det ble vedtatt, blant annet eksemplifisert med fokuset på lokasjonsdata. Smarttelefoner og mobilt internett generelt – som iPad – var ikke noe tema for EU i 2006. Men det betyr at det skapes langt flere elektroniske spor nå enn det som var vanlig for 5 år siden, sa Harald Krohg, divisjonsdirektør for regulatorisk i Telenor, til Teknisk Ukeblad i forrige uke.

Skal vi tro uttalelsene til NetCom er utskriftene fra min mobilbruk en av de mindre oppsiktsvekkende.

- Vi har rundt 450.000 iPhone-eiere i Norge i dag. Den typiske iPhone-kunden vår kjører i snitt 10–20 sesjoner daglig, med 0–15 requests per sesjon. Det betyr flere hundre registrerte spor daglig, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom.

Det vil si at om telefonen min hadde aktivert automatisk oppdatering av e-post på denne turen, ville utskriften sannsynligvis ha kunne sagt noe om jeg holdt meg til fartsgrensen eller ikke.

Les også
Dette betyr den nye loven
Les også
Strid om datalagringsdirektivet
Les også
De farlige duppedittene
Les også
Andre kan se hvem du ringer og SMS-er
Les også
Slik skrur du av dataroaming
Les også
Får taushetsbelagt info fem ganger daglig
annonse