Sjekk hvor god dekning du har

Det er enkelt å sjekke hvor dekningen er best, enten du har en Android-telefon eller iPhone.

Dagens triks

Vi plukker ut ett smart triks hver dag, som gjør at du får enda større utbytte av mobiltelefonen eller nettbrettet ditt.

Har du et smart tips du vil dele med leserne? Send en e-post til kurt@tek.no.

Alle mobiltelefoner har en eller annen indikator som viser signalstyrke. Men hvor bra to eller tre streker eller prikker er, kan variere fra telefon til telefon. De fleste Android-mobiler og iPhone kan imidlertid vise signalstyrken som et tall i stedet – noe som gjør det enklere hvis du vil teste mottaksforholdene på ulike steder, eller se om det er forskjeller mellom ulike telefoner.

På en Android-telefon må du trykke knappen med dette symbolet for å hente frem menyen. Deretter velger du Innstillinger.

Signalstyrken vises i dBm, som er en måleenhet for signaleffekt i elektronisk utstyr. Jo større negativ verdi, jo dårligere er mottaksforholdene. -80 er med andre ord dårligere enn -75 dBm.

Signalstyrker på -60 til -90 dBm betyr at du har noenlunde god signalstyrke. Vi opplever selv rundt -80 til -85 her på vårt kontor i Oslo sentrum (signalstyrken utendørs er bedre enn innendørs). Får du -100 eller dårligere, risikerer du å miste signalet.

Android

  • Trykk Meny-knappen og velg Innstillinger.
  • Rull helt ned til bunnen av listen og velg Om telefonen.
  • Trykk menyvalget Status. Signaleffekten i dBm skal nå vises på skjermen. Jo nærmere null tallet er, jo bedre er det.

iPhone

For å se signalstyrken på en iPhone, må du aktivere nerdemodus på telefonen – eller Field Test Mode, som det egentlig heter. Slik gjør du det:

  • Gå til det numeriske tastaturet du bruker når du skal ringe.
  • Tast inn denne kryptiske tallrekken: *3001#12345#*
  • Trykk Ring.

Du har nå aktivert Field Test Mode. Ikke bry deg om alle de kryptiske menyvalgene. Det du skal se etter, er dBm-tallet som står øverst til venstre på skjermen. Jo nærmere null tallet er, jo bedre er mottaksforholdene.

For nerdene: Lurer du på hvorfor det heter dBm og ikke bare dB – som i decibel? Det er fordi decibelverdien er oppgitt i forhold til 1 milliwatt (mW). En reduksjon på 3 dBm betyr en halvering av signalstyrken, som naturlig nok blir svakere jo lenger vekk fra basestasjonen du kommer. 0 dBm er 1 milliwatt, -3 dBm er 0,5 milliwatt, osv.

Les også tidligere mobiltriks her:

Vi kommer med flere tips de neste dagene. Imens kan du lese våre guider på disse sidene. Der finner du blant annet den populære Android-skolen, guide til treningsapper og sju tips som lurer mobiltyven.

Les også
– Selger mobiler med dårlig signal
Mer om
annonse